© EPA-EFE

Schotse ex-premier vervolgd voor seksuele intimidatie en verkrachting

De Schotse ex-premier Alex Salmond is donderdagnamiddag voor de rechtbank verschenen nadat hij was gearresteerd op grond van veertien aanklachten, waaronder seksuele intimidatie en poging tot verkrachting.

“We kunnen bevestigen dat een 64-jarige man is gearresteerd en aangeklaagd en dat een politierapport naar de procureur wordt gestuurd”, zei een woordvoerder van Police Scotland . De politie weigerde in te gaan op de klachten of andere details in de zaak tegen Salmond, die de laatste poging van Schotland naar onafhankelijkheid aanvoerde.

Volgens de BBC en andere media, die bronnen uit de rechtbank in Edinburg citeerden, lopen er veertien klachten tegen Salmond, onder andere twee wegens poging tot verkrachting en negen wegens seksuele intimidatie. “Ik ben onschuldig aan elke vorm van criminaliteit”, vertelde Salmond aan de pers nadat hij kort verhoord werd in de rechtbank. Salmond werd op borgtocht vrijgelaten en er werd voorlopig geen datum bepaald voor de volgende zitting.

Aanleiding voor zijn arrestatie en inbeschuldigingstelling vormde een vertrouwelijk onderzoek van de Schotse regering na aantijgingen van twee overheidsmedewerksters dat Salmond hen enkele jaren geleden seksueel had lastiggevallen. Salmond ontkende de beschuldigingen en stapte op 19 augustus uit de SNP, omdat hij naar eigen zeggen geen verdeeldheid wilde zaaien over deze kwestie binnen de partij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer