VS ‘mijlen en mijlen’ van deal met China

Amerikaans minister van Handel Wilbur Ross moet onder andere de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst gaan heronderhandelen met Canada en Mexico © REUTERS

De Verenigde Staten zijn nog ‘mijlen en mijlen’ verwijderd van een handelsdeal met China. Dat heeft de Amerikaanse handelsminister Wilbur Ross laten weten op nieuwszender CNBC.

Volgens Ross zou dit gegeven eigenlijk geen grote verrassing moeten zijn, omdat alles zo ‘complex’ is. Er spelen immers heel veel kwesties, stelde hij. Ross doelde daarbij ook op ‘structurele hervormingen’ waarvan de Amerikanen vinden dat die nodig zijn in China. Ook moet er gesproken worden over strafmaatregelen die opgelegd kunnen worden als partijen zich niet aan afspraken houden.

De VS en China hebben eerder een wapenstilstand afgesproken in de handelsoorlog, waarbij geen nieuwe tarieven worden opgelegd. De deadline verloopt op 1 maart. Er is in de ogen van Ross dan ook nog tijd over om knopen door te hakken. President Donald Trump heeft al gedreigd flink meer heffingen op te leggen tegen China als er dan geen handelsdeal is gesloten.

Partner Content