Direct naar artikelinhoud
Ruimte

Ruimtereizen veranderen brein

Astronauten David Saint-Jacques (R), Oleg Kononenko (C) en Anne McClain (L).Beeld EPA

Een Amerikaanse studie toont dat ruimtereizen een impact hebben op het menselijk brein. Hoe langer iemand in de ruimte vertoeft, hoe meer water er in de hersenen zit.

Onderzoekers voerden MRI-scans uit bij vijftien Amerikaanse astronauten. Ze deden dat zowel voor als na de ruimtereis, tot twintig dagen na terugkomst op aarde. Ze publiceerden hun studie deze week in het tijdschrift JAMA Neurology.

Daaruit bleek dat een deel van de hersenen aangetast wordt door de lange afwezigheid van zwaartekracht. De verklaring is vrij simpel: doordat er in de ruimte geen zwaartekracht heerst, wordt het water ook niet naar beneden getrokken in het lichaam. Het hoopt zich dus letterlijk op. Uiterlijk toont het zich doordat astronauten een opgeblazen gezicht hebben. In het hoofd vertaalt dat zich in een ophoping van water onderaan in de hersenpan. Daardoor komen de hersenen als het ware bovendrijven en verandert het volume witte hersenstof.

Evenwichtsproblemen

Het effect is volgens de wetenschappers, die hun verhaal doen bij de website Futurity, vergelijkbaar met het ouder worden van het brein. Al is de tijdsspanne waarin dat gebeurt veel korter. Het zou volgens Rachael Seidler, van het College of Health and Human Performance aan de universiteit van Florida, kunnen verklaren waarom astronauten na hun terugkomst op aarde zoveel evenwichtsmoeilijkheden hebben. Dat zegt hij in een reactie aan de website.

Het evenwichtsprobleem valt relatief snel weg, zo is te horen. Seidler en zijn collega's hopen in een vervolgonderzoek te achterhalen wat de impact van het ruimtereizen op een langere termijn is. Dat zou belangrijk kunnen zijn om de impact van langere ruimtereizen en ruimte- toerisme in te schatten.