Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Nieuwe Pride in Gent wil meer zijn dan een Pride

Beeld ter illustratie.Beeld EPA

Op zaterdag 11 mei vindt er een nieuwe Pride plaats in Gent. Ze wordt georganiseerd door vrijwilligers en leden van #LHBTMonumntGent, Queer it Up en Casa Rosa. Het gaat echter niet om een gewone Pride, zoals we die kennen van de Antwerpse of Brusselse optochten. Neen, het is een Queer Pride.

“De Prides in de centrumsteden zijn te veel gecommercialiseerd”, zegt mede-organisator Martin Zebracki. Volgens hem zijn ze verworden tot een parade van politieke partijen en commerciële instanties. “Pride moet juist protest zijn en de minderheidsgroepen in de samenleving een stem geven.”

Verwacht dus geen optocht in de Gentse binnenstad, eerder een samenkomst. De Queer Pride zal doorgaan in de omgeving van de Kammerstraat, die de Vlasmarkt met de Hoogpoort verbindt. Op het programma staan workshops, een Queer Fair, optredens, debatten, een familiedag en een afterparty.

Een foto die is geplaatst door null (@martinzebracki) op

Ook zullen de organisatoren het beeld De Fontein der Geknielden terug claimen als lgbth+-monument. Dat beeld werd vorig jaar al eens gebruikt als centraal punt in het protest tegen enkele gevallen van homo- en genderbashing in Gent. Dat geweld tegenover homo’s is één van de redenen dat de Gentse organisaties de handen in elkaar slaan.