Direct naar artikelinhoud
Klimaatactie

Klimaatspijbelaar Greta Thunberg spreekt wereldleiders toe: “Ik wil dat jullie panikeren”

Greta Thunberg.Beeld REUTERS

De beroemde Zweedse klimaatspijbelaar Greta Thunberg (16) heeft op het Wereld Economisch Forum in Davos de wereldleiders toegesproken. “Ik wil niet dat jullie wanhopen, ik wil dat jullie panikeren”, pleitte ze.  

“Ik wil dat jullie de angst voelen die ik elke dag voel, en dat jullie actie ondernemen, alsof er ergens iets in brand staat, want dat is het geval", zei Thunberg. “We hebben nog steeds een kleine kans om de uitstoot van broeikasgassen te stoppen en een groot deel van de bevolking op onze planeet een heel stuk lijden te besparen.”

Greta Thunberg spijbelt al maanden elke vrijdag om aan het parlementsgebouw in Stockholm om een beter klimaatbeleid te eisen. Ze inspireerde daarmee duizenden scholieren van over de hele wereld om hetzelfde te doen, zo ook de Belgische meisjes Kyra Gantois en Anuna De Wever die nu al enkele donderdagen op rij een massa scholieren op de been krijgen voor een klimaatmars in Brussel.

Om haar verplaatsing naar Davos zo ecologisch mogelijk te laten verlopen en om kritiek te vermijden, koos de Zweedse ervoor om met de trein te gaan, een reis van 65 uur heen- en terug.