Gent kiest voor tunnel om 'brokkelviaduct' te vervangen

© BELGA

Het Gentse stadsbestuur pleit ‘onomwonden’ voor het vervangen van het E17-viaduct in Gentbrugge door een tunnel. Dat meldt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen), die zo snel mogelijk een intendant wil aanstellen en consultaties start voor het project. Dat zal evenwel grotendeels betaald moeten worden door Vlaanderen.

es

‘De intendant kan ervoor zorgen dat het potentieel voor de ruimte onder en rond het viaduct kan worden gemaximaliseerd’, zegt Watteeuw. Het viaduct kwam de voorbije maanden verschillende keren in het nieuws met loskomende brokstukken. Eind vorig jaar viel nog een betonblok door het dak van een bus, waarna De Lijn een nieuwe stelplaats voor meer dan 70 bussen moest zoeken. Bij verschillende controles kwamen nog grotere stukken beton los, wat risico’s geeft voor passanten en voertuigen die onder het viaduct heen rijden.

Het Gentse stadsbestuur schaart zich nu ‘resoluut’ achter het idee om het viaduct na een mislukte renovatie in 2002 te vervangen en niet opnieuw te saneren, zoals nu voorzien is. Watteeuw wil over de partijgrenzen heen een intendant aan te stellen. Hij wil daarbij het departement Mobiliteit en Openbare Werken, het Agentschap Wegen en Verkeer en openbaarvervoermaatschappij De Lijn betrekken.

Alternatieven

Bewonersvereniging ViaduKaduk, die al maanden vraagt om een intendant, verzamelt vrijdagavond onder het viaduct voor een nieuwjaarsreceptie. ‘We hebben het gevoel dat het Agentschap Wegen en Verkeer de feiten achterna holt in de historie van die brokstukken’, zegt Hans Verbeeck van ViaduKaduk. Die pleit voor een ‘brede, kwalitatieve’ studie, die niet door het Agentschap Wegen en Verkeer wordt uitgevoerd.

Een partij-onafhankelijke intendant zou dan tot het beste alternatief komen voor de miljoeneninvestering die de volgende Vlaamse regering moet maken. ‘In Antwerpen heeft een intendant ook knopen doorgehakt in een complex dossier’, klinkt het (over het Oosterweeldossier, nvdr.).

Maar Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) vindt dat eerst het nodige studiewerk moet gebeuren en spreekt van een politiek opbod. ‘Laat ons als een goede huisvader weloverwogen keuzes maken’, klinkt het. ‘Dat kan pas wanneer alle alternatieven in kaart zijn gebracht.’

Het idee van een ‘intendant’ is voor de minister niet aan de orde. ‘What’s in a name?’, klinkt het. ‘Onder het decreet Complexe Projecten wordt er per definitie altijd een projectleider aangeduid.’