Videospeler inladen...

Venezolaanse oppositieleider Guaido reageert met "dank en waardering" voor Europese ultimatum voor president Maduro

De regeringen van Duitsland, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittanniƫ hebben een opmerkelijk initiatief genomen inzake Venezuela. Als de huidige linkse leider Nicolas Maduro binnen de acht dagen geen echte verkiezingen uitschrijft, zullen ze oppositieleider Juan Guaido erkennen als interim-president en niet Maduro. Guaido is blij met het "sterke antwoord" van de Europese Unie.

"De Spaanse regering geeft Nicolas Maduro acht dagen om vrije, transparante en democratische verkiezingen uit te schrijven. Als dat niet gebeurt, zal Spanje Juan Guaido erkennen als interim-president die wel die verkiezingen kan uitschrijven".

Zo klonk het vanmiddag bij monde van de Spaanse socialistische premier Pedro Sanchez en enkele uren later volgden de regeringen van Frankrijk en Duitsland dat voorbeeld. Ook de Britse regering heeft zich daarbij aangesloten. Het is uitzonderlijk dat drie grote Europese lidstaten op zo'n korte tijd op dezelfde lijn zitten.

Vanmiddag heeft ook Federica Mogherini, de topdiplomate van de EU, gezegd dat "de Unie verdere actie zal ondernemen, inclusief het erkennen van het leiderschap in Venezuela in overeenstemming met artikel 233 van de grondwet van dat land". Het is net op basis van dat artikel dat Juan Guaido het presidentschap heeft opgeƫist.

Dank en waardering

Het Europese standpunt is een flinke opsteker voor de Venezolaanse oppositieleider en parlementsvoorzitter Juan Guaido die zich enkele dagen geleden in Caracas heeft uitgeroepen tot interim-president. Guaido beloofde daarop om vrije verkiezingen te houden die de toekomst van Venezuela moeten bepalen.

Guaido is uiteraard blij met het signaal vanuit de Europese Unie. "De reactie van Europa is sterk, zeer positief en zeer productief voor Venezuela", zei Guaido aan aanhangers in de hoofdstad Caracas. "Het laat tijd voor civiele en militaire functionarissen om de sprong te wagen voor een overgangsregering en vrije verkiezingen."

"Onze dank en waardering voor Europa", zei Guaido nog. "Ik denk dat Europa de goede richting uitgaat, die van de druk.Ā Hij voegde wel toe dat als in de komende dagen nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, experts een datum moeten bepalen. Verkiezingen kunnen volgens hem binnen enkele maanden plaatsvinden, om ervoor te zorgen dat ze echt "vrij" zijn.

Eindstrijd voor het regime?

De huidige links-populistische leider Nicolas Maduro zegt echter dat hij de verkiezingen gewonnen heeft en aan een nieuwe ambstermijn begint. Het verloop van die verkiezingen heeft echter erg veel kritiek gekregen.

Nieuw is echter dat Guaido erkenning heeft gekregen van de Verenigde Staten en Canada, maar ook van een tiental Latijns-Amerikaanse staten. Onder hen zijn Braziliƫ, Argentiniƫ, Ecuador, Colombia, Peru en Chili.

Maduro is sinds het overlijden van zijn voorganger en partijgenoot Hugo Chavez in 2013 president van Venezuela. Hij krijgt nu nog de steun van Rusland, China, Turkije en van landen zoals Nicaragua, Cuba en Boliviƫ, maar de economie van het olieland stort in elkaar, mensen vluchtten er massaal weg en het regime worstelt met aanhoudend protest van de oppositie.

Het is nu uitkijken hoe het leger in Venezuela gaat reageren op een situatie met twee presidenten. Als het bericht van het persbureau Reuters klopt dat Maduro beschermd zou worden door een lijfwacht van Russische huurlingen, dan zou daaruit blijken dat hij nog weinig vertrouwen heeft in zijn eigen militairen. De voorbije maanden zijn er al een paar kleinere muiterijen in het leger geweest.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" over de crisis in Venezuela hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen