Groen kiest voor deze lijsttrekkers om 'politieke ommekeer' te realiseren

Jessika Soors © BELGA

De leden van Groen stemden zaterdag in alle provincies over de ‘strategische plaatsen’ op de lijsten voor de verkiezingen van 26 mei. De Antwerpse Groen-leden hebben partijvoorzitster Meyrem Almaci en Kamerfractieleider Kristof Calvo gekozen als lijsttrekkers voor respectievelijk de Vlaamse en federale verkiezingen. De bekendmaking van de lijsttrekkers had echter ook enkele verrassingen in petto.

pvm

Vlaams-BrabantIn Vlaams-Brabant trekken twee vrouwen de lijsten. Lijsttrekker Jessika Soors verdiende de voorbije zes jaar haar strepen als deradicaliseringsambtenaar in Vilvoorde. Dieter Van Besien staat op plaats twee. Anne Dedry, die nu in de Kamer zetelt, duwt de lijst.Huidig Vlaams parlementslid An Moerenhout is lijsttrekker voor het Vlaams parlement. Ze wordt van op de tweede plaats bijgestaan door Chris Steenwegen. Hij was jarenlang directeur bij Natuurpunt. Nog een opvallende naam bij de opvolgers is Alona Lyubayeva, voormalig Vlaams diversiteitsambtenaar, die de stap naar de politiek zet.AntwerpenIn Antwerpen trekt Groen-voorzitter Meyrem Almaci de lijst voor de Vlaamse verkiezingen: 'We staan vandaag op een kruispunt. Met Groen willen we een megafoon zetten op al die mensen die zich laten horen voor een menselijkere, eerlijkere en gezondere samenleving. Zowel federaal als Vlaams is een ommekeer van het beleid nodig. Er is dringend nood aan een klimaatregering met een sociaal hart.'

Zij wordt gevolgd door Vlaams parlementslid Imade Annouri. Staf Pelckmans, cultuurkenner en directeur van de Warande stapt in de politiek en staat op derde plaats. Lijstduwer is Wouter Van Besien.Federaal oppositieleider Kristof Calvo voert voor de eerste keer de federale lijst aan. 'De voorbije jaren hebben we als Groenen in de Kamer het voortouw genomen. Als Ecolo en Groen samen de grootste fractie worden in de Kamer, is er veel mogelijk. Dit land en de federale politiek hebben nood aan bruggenbouwers met ambitie. Ecolo en Groen kunnen die rol opnemen', aldus Calvo.

Op de tweede plaats staat Kim Buyst uit het Kempense Ravels. Nieuwkomer Bogdan Vandenberghe, gedurende bijna 15 jaar 11.11.11 directeur krijgt een prominente plek en staat op plaats 3. Op de vierde plaats staat Rina Rabau, huidig Mechels gemeente- en provincieraadslid. Lijstduwer is Ingrid Pira.LimburgIn Limburg trekt huidig Vlaams parlementslid Johan Danen de Vlaamse lijst. Lijstduwer is Sven Saenen.Groen gaat voor een Limburgse verkozene in de Kamer. De federale lijst wordt getrokken door nieuwkomer Barbara Creemers. Lijstduwer is Frank Vroonen.Oost-VlaanderenIn Oost-Vlaanderen trekt huidig Vlaams fractieleider Björn Rzoska de Vlaamse lijst. Op de tweede plaats staat Mieke Schauvliege, een nieuw gezicht in de nationale politiek. In Aalter haalt Groen meer dan 20% en is ze fractieleider in de gemeenteraad. Filip Watteeuw duwt de lijst.Federaal zal huidig kamerlid Stefaan Van Hecke de lijst trekken. Kamerlid Evita Willaert staat op de tweede plaats. Gemeenteraadslid in Beveren Ann Vermeulen volgt op drie. Oost-Vlaams gedeputeerde Riet Gillis duwt de federale lijst.West-VlaanderenIn West-Vlaanderen trekt Jeremie Vaneeckhout voor de eerste keer de Vlaamse lijst voor Groen. Vaneeckhout is ondervoorzitter van Groen en schepen in Anzegem. Hij volgt Bart Caron op als lijsttrekker, die na 15 jaar Vlaams parlement besloten heeft om de fakkel door te geven. Op twee vinden we jong aanstormend talent Belinda Torres-Leclerq, die tot voor kort covoorzitter was bij Jong Groen. Federaal trekt Oostendenaar en huidig Kamerlid Wouter De Vriendt opnieuw de lijst. Shari Platteeuw staat op de tweede plaats. Balder Clarys vervult de top 3.BrusselEcolo en Groen haalden in oktober 2018 de meeste stemmen in Brussel en willen op dit elan verder gaan. De Brusselse Groen-leden schuiven Elke Van den Brandt naar voren als nieuwe kopvrouw voor de komende verkiezingen. Zij zal de Brusselse gewestlijst trekken. Gewezen kamerlid Stijn Bex werd gekozen als lijsttrekker voor de Vlaamse lijst. Tinne Van der Straeten zal de derde plaats innemen op de gezamenlijke lijst met Ecolo voor de federale lijst en stapt zo ook opnieuw in de nationale politiek. De Nederlandstalige Brusselaars maken zo voor het eerst kans op een verkozene in de Kamer dankzij onze sterke samenwerking met Ecolo.EuropaVorige week beslisten de Groen-leden al dat Petra De Sutter de lijst trekt voor Europa. Ervaren Europarlementslid Bart Staes staat op de tweede plaats. Michel Bauwens zal de lijst duwen.