© epa

© jvr

thumbnail: null
thumbnail: null

Klimaatmars met 70.000 betogers grootste ooit in ons land: "Als politici ons nu niet horen, is het payback time met de verkiezingen"

In Brussel vond zondagmiddag de grootste Belgische Klimaatmars ooit plaats: maar liefst 70.000 burgers trokken door de straten van de hoofdstad. Hun eindbestemming was ditmaal het Luxemburgplein, midden in de Europese wijk. Daarmee willen de betogers druk zetten op Europa, dat volgens hen het voortouw moet nemen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. "Indien de politici ons nu nog niet gehoord hebben, dan zal het payback time worden met de verkiezingen", klinkt het strijdvaardig.

hvv

LEES OOK. Overvolle treinen richting Brussel voor tweede Klimaatmars

Het klimaatdebat leeft meer dan ooit in ons land, dat werd zondagmiddag duidelijk toen de Brusselse politie haar officiële telling meedeelde: maar liefst 70.000 burgers kwamen de straat op, dat zijn er nog eens 5.000 meer dan bij de vorige grote klimaatmars.

"Tot twee dagen geleden vroegen we ons nog af wat te doen, indien het een flop zou worden. Er was zelfs bezorgdheid in de milieubeweging, omdat dit zo kort na de mars van 2 december kwam en waardoor weinig organisaties klaar leken om mee te organiseren. Er is gewoon een ongelooflijk momentum en dit is ook de verdienste van al het eerdere werk en de mobilisaties die hieraan zijn vooraf gegaan", vertelt een emotionele Karen Naessens van Rise for Climate tijdens haar speech op het Luxemburgplein.

Payback time tijdens verkiezingen

Het is duidelijk dat politici met echte maatregelen over de streep zullen moeten komen om de klimaatbetogers te overtuigen. "Indien de politici ons nu nog niet gehoord hebben, dan zal het payback time worden met de verkiezingen", verduidelijkt Naessens. "De verkiezingen zullen hopelijk iets teweeg brengen. We mogen voorzichtig optimistisch zijn. Tegelijkertijd moeten we de noodtoestand uitroepen. Dat klinkt dramatisch, maar we moeten de realiteit zien van de klimaatverandering."

Ook milieu-activiste Anuna De Wever, die het gezicht is geworden van de betogende jongeren, was aanwezig. Ze liet weten teleurgesteld te zijn in de politieke reacties op de jongerenbetogingen: "Ze beseffen de urgentie van de zaak nog altijd niet!"

NMBS overspoeld

De treinen richting Brussel zaten - zoals de NMBS verwachtte - stampvol. De spoorwegmaatschappij zette zondagmiddag dan ook tien bijkomende treinen in vanuit verschillende steden in de richting van Brussel. Met het extra aanbod waren er in totaal zo'n 50.000 zitplaatsen beschikbaar, dubbel zoveel als op een normale zondag. NMBS schat dat ongeveer 30.000 mensen de trein naar Brussel hebben genomen.

16 administratieve aanhoudingen

Bij een protestactie aan het kruispunt Kunst-Wet in Brussel zijn zestien mensen administratief aangehouden. Ze werden opgepakt omdat ze de neutrale zone nabij het federaal parlement niet wilden verlaten, zegt Ilse Van de keere, woordvoerster van de lokale politie van Brussel.

Verder is de Klimaatmars zonder problemen verlopen, op een actie van de gele hesjes na.De politie wilde de tunnels op de kleine ring vrij houden voor de klimaatbetogers. Dat was ook het geval bijvoorbeeld tussen IJzer en Troon, maar niet ter hoogte van de Amerikaanse ambassade omdat de gele hesjes er auto's staande hielden. "We hebben mensen naar die plek gestuurd om de geblokkeerde voertuigen te laten wegrijden, maar dat was niet evident op een ogenblik dat er 70.000 mensen passeren", aldus Van de keere.

Eindstation: Europese wijk

Deze tweede mars volgde niet volledig hetzelfde parcours als de eerste in december. Toen was het Jubelpark het eindstation, ditmaal trekken de betogers naar de Europese wijk richting het Luxemburgplein. De bedoeling is om zo druk te zetten op de Europese Unie, want de betogers willen dat ons continent een voortrekkersrol speelt in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Lees hieronder het verloop van de dag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer