Masterplan Gruitrode is stof voor discussie tijdens gemeenteraad

N-VA Opglabbeek verwacht dat het masterplan voor Gruitrode, na een fusie met Meeuwen-Gruitrode, het toekomstig gemeentelijk beleid in Opglabbeek zal hypothekeren.

RDr

“De aankoop en restauratie van de kasteelsite in Gruitrode en de ontwikkeling van een nieuw dorpscentrum kost 9,3 miljoen euro. Hiermee leg je een zware hypotheek op de toekomstige ontwikkeling van Opglabbeek, als het tot een fusie komt”, meent fractieleider Renaud Hamal.

Vooral de financiële impact van dit masterplan op de toekomstige gemeentelijke investeringen baren Reanud Hamal (N-VA) zorgen. “Een investering van 9,3 miljoen euro (waarvoor men bijna 7 miljoen euro aan subsidie ‘s verwacht) voor slechts één project? Wat met cultuur als in Gruitrode een nieuw CC wordt gebouwd op de kasteelsite? Opglabbeek mag hier zeker niet slechter uitkomen”, vindt Hamal.

Burgemeester Spreeuwers verwijst naar het overleg met Meeuwen-Gruitrode. “Elke gemeente bepaalt tot aan een eventuele fusie zelf haar beleid. Het masterplan Gruitrode is een meerjarenplan, daarin is nog niets definitief beslist. Opglabbeek zal haar dienstverlening blijven uitbouwen, ook op vlak van cultuur”, verduidelijkte Benny Spreeuwers (CD&V).

Herziening RUP centrum

Het verfijnen van het bestaande RUP Centrum kost 33.364 euro. “In functie van de ontwikkeling ‘Poort naar de Bosbeek’, voor recreatie, groen en wonen. De projectzone bevindt zich rond de oude Vona-site. Er is aandacht voor een goede ruimtelijke invulling, met een concrete toeristische insteek en oog voor verdichting en bouwmogelijkheden”, verduidelijkt schepen Anneleen Beckers (CD&V). N-VA en Nivo onthielden zich bij de stemming.

RDr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer