Aantal bedrijfswagens blijft stijgen

File op de E40 in Bertem. In Vlaanderen en Brussel blijven bedrijfswagens populair: 85 procent van het totale aantal bedrijfswagens rijdt er rond (of staat er stil). © BELGA

© rr

thumbnail: File op de E40 in Bertem. In Vlaanderen en Brussel blijven bedrijfswagens populair: 85 procent van het totale aantal bedrijfswagens rijdt er rond (of staat er stil).
thumbnail:

Nooit reden er zo veel nieuwe bedrijfswagens rond als vorig jaar. De politieke steun voor een forse vergroening van het systeem groeit.

Matthias Verbergt

In 2018 werd een ­recordaantal van 293.844 nieuwe bedrijfswagens ingeschreven in ons land, meer dan duizend meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische auto­mobielfederatie Febiac. Het aantal bedrijfswagens stijgt zo voor het vierde jaar op rij, ondanks maatregelen ter ontrading en de groeiende politieke en maatschappelijke consensus dat het erg voordelig belaste bedrijfs­wagenpark afgebouwd zou moeten worden.

De bedrijfswagen blijft voor werkgevers en werknemers een geliefd verloningsinstrument. Nochtans zagen het afgelopen jaar enkele plannen het licht die alternatieve vervoersvormen moeten promoten. Onder de ‘cash for car’-regeling kan sinds 1 mei vorig jaar een bedrijfswagen ingeruild worden voor vaak honderden euro’s nettoloon. Maar deze cijfers bevestigen eerdere berichten dat die maatregel nauwelijks succes kent.

Steeds meer bedrijven bieden ook alternatieve transportmiddelen aan hun medewerkers aan, ­zoals een elektrische fiets of abonnementen op deelsystemen of het openbaar vervoer. Ook dat lijkt weinig impact te hebben op het aantal bedrijfswagens. Meer heil wordt verwacht van het mobiliteitsbudget, een fiscaal gunstig bedrag dat werknemers aan mobiliteitsoplossingen kunnen besteden, dat in het parlement eerder deze maand werd goedgekeurd. ‘Cash for car’ wordt versoepeld, zodat meer werknemers ervan gebruik kunnen maken.

Vooral in Vlaanderen en Brussel blijven bedrijfswagens erg populair – 85 procent van het totale aantal bedrijfswagens rijdt er rond. Daarbij gaat het zowel om auto’s die eigendom zijn van een bedrijf en voertuigen die door ­bedrijven geleast worden, als om bedrijfswagens van zelfstandigen. Dat zijn niet allemaal salariswagens, maar kunnen bijvoorbeeld ook taxi’s of zieken­wagens zijn.

De stijging is wel minder uitgesproken dan de voorgaande jaren. Daardoor blijft het aandeel bedrijfswagens in de totale auto­verkoop stabiel, op nog steeds ruim meer dan de helft van alle nieuwe wagens. Van het totale Belgische wagenpark maken bedrijfswagens zo’n vijfde uit. Dat bedrijfswagens sneller worden vervangen dan privéauto’s, verklaart dat verschil.

Vergroening

Aan het principe van de fiscale voordelen voor bedrijfswagens wordt voorlopig niet geraakt, ­ondanks adviezen van internationale instanties zoals de Oeso, de organisatie van ontwikkelde landen. Wel groeit er politieke overeenstemming om het bedrijfs­wagenpark versneld fors te vergroenen. De afgelopen dagen pleitten CD&V-voorzitter Wouter Beke en vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) voor de stelselmatige afbouw van de fiscale voordelen voor auto’s die broeikasgassen uitstoten. Daardoor zouden emissieloze bedrijfs­wagens over enkele jaren de norm moeten worden. De liberalen hebben een wetsvoorstel klaar dat zo’n principe nu al vastlegt.