Videospeler inladen...

Vanaf 7 februari in de supermarkt: steriele verbanden, warmtezalven en sondes

Medische hulpmiddelen, zoals steriele verbanden en sondes, mogen vanaf volgende maand ook in de supermarkt verkocht worden en niet meer alleen in de apotheek. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) neemt die beslissing omdat ze hoopt dat de prijzen van die producten zo zullen dalen. De supermarkten zijn tevreden, de apotheken vinden het puur economische denken misplaatst.

Steriele verbanden, kompressen, sondes, warmtezalven en koelsprays kunnen vanaf 7 februari mogelijk in de winkelrekken te vinden zijn. Een gevolg van de omzetting van een Europese richtlijn, zegt De Block. Tot nu hadden apothekers het alleenrecht op de verkoop. Door de nieuwe regels hoopt De Block dat de prijzen zullen zakken. "We zien dat ook in andere landen waar dit al ingevoerd is, de prijzen dalen omdat er meer concurrentie is."

Voor medische hulpmiddelen op voorschrift blijft de apotheker de aangewezen persoon. Enkel zo heb je recht op een terugbetaling. En ook geneesmiddelen blijven alleen bij de apotheek verkrijgbaar. "Als het gaat om pijnstillers is er een zeker gevaar, zoals voor mensen die een maagzweer hebben. Dat is toch niet hetzelfde", zegt De Block.

Niet in elke supermarkt zullen medische hulpmiddelen te vinden zijn. Winkels moeten zich eerst registreren bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). "De kwaliteit en de veiligheid voor de gebruiker moeten gegarandeerd zijn", aldus De Block.

Sectorfederatie Comeos verwacht dat veel supermarkten zich zullen laten registreren om die medische hulpmiddelen te mogen verkopen. "Wij zijn zelf al langer vragende partij voor de vrije verkoop van medische hulpmiddelen", zegt woordvoerder Hans Cardyn.

Apothekers: "Puur economisch denken is wat misplaatst"

De Algemene Pharmaceutische Bond, de beroepsvereniging van apothekers, is niet blij met de nieuwe afspraken. "Het is op Europese leest geschoeid, er moest een compromis komen, maar we vrezen dat het concurrentie en commercialisering in de zorg kan versterken", zegt woordvoerder Lieven Zwaenepoel.

"We zijn bezorgd dat medische hulp zonder de nodige omkadering aan mensen aangeboden worden. Het puur economisch denken is wat misplaatst. Niet alleen de prijs, maar ook het juiste product op de juiste plaats is van belang. We denken bijvoorbeeld aan een zalf of crème die eruitzien als een geneesmiddel, maar geen geneesmiddel zijn. Als je zoiets koopt in de supermarkt is er geen check dat het wel de beste behandeling is en of er misschien geen onderliggende aandoening is."

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen