© AP

Gezinsbond waarschuwt voor ‘hormoonverstoorders’ bij zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen kunnen maar beter voorzichtig zijn met de producten die ze gebruiken en de kleding die ze dragen. De Gezinsbond vraagt hernieuwde aandacht voor de zogenaamde hormoonverstoorders in onze leefomgeving.

sylvia mariën

Chemicaliën zijn overal. Ze zitten in onze tandpasta, shampoo, deodorant, voeding, kleding, elektronica... Kortom, in tal van producten die niet uit ons dagelijks leven weg te denken zijn.

“Verontrustend is dat een groot deel van die toegevoegde stofjes onze hormoonhuishouding kan verstoren”, zegt Greet Schoeters, milieutoxicoloog aan de Universiteit Antwerpen. “Hoe gevaarlijk ze precies zijn, dat weten we eigenlijk niet goed. We onderzoeken dat nu volop. Maar er zijn wel aanwijzingen dat hormoonverstoorders bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor een te laag geboortegewicht – zoals roken dat ook kan zijn – en voor gedragsproblemen bij kinderen.”

Hormoonverstoorders worden ook in verband gebracht met de toenemende onvruchtbaarheid, stoornissen van het immuunsysteem, vroegtijdige borstontwikkeling bij meisjes, obesitas, diabetes en een aantal kankers.

De infobrochure downloaden kan via www.gezinsbond.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER