Direct naar artikelinhoud
Kunst

Banksy-kunstwerk dat slachtoffers Bataclan herdenkt gestolen in Parijs

Het kunstwerk stond op een nooduitgang waarlangs veel mensen konden ontsnappen tijdens de aanslag in 2015.Beeld AFP

In de concertzaal Bataclan in Parijs, waar bij de aanslagen van 2015 89 mensen om het leven kwamen, is een kunstwerk van Banksy gestolen. Het eerbetoon aan de slachtoffers sierde een zaaldeur aan de straatkant.

"Het werk van Banksy, een symbool van herdenking dat iedereen toebehoort - burgers, Parijzenaars, wereldburgers - is ons ontnomen", zo hebben de uitbaters van de zaal gemeld via Twitter. Het stencilkunstwerk in witte verf van een persoon die triest naar beneden kijkt, werd op 25 juni 2018 ontdekt in de passage Saint-Pierre Amelot, op een nooduitgang van Bataclan waarlangs talrijke mensen konden ontsnappen toen terroristen toesloegen tijdens een concert van Eagles of Death Metal op 13 november 2015. Het kunstwerk werd samen met andere werken, die toen in juni werden ontdekt, toegeschreven aan de mysterieuze straatkunstenaar Banksy.

Politieonderzoek

De zaaluitbaters geven geen verdere details over de diefstal. Volgens Franse nieuwssites hebben "dieven met bivakmutsen, gewapend met een slijpschijf, het werk in de nacht van vrijdag op zaterdag gestolen en het in een vrachtwagen geladen". De Franse politie opende een onderzoek naar de diefstal. "We voelen vandaag een diepe verontwaardiging", stellen de uitbaters.

Ook François Vauglin, burgemeester van het elfde district in Parijs, reageerde al verontwaardigd. "De artiest had deze tekening gemaakt zonder er een vergoeding voor te krijgen. Het was een altruïstisch gebaar om eer te betonen aan de slachtoffers van de terroristische aanslag en hun geliefden. Ik vind het heel triest dat mensen dit werk hebben gestolen zonder stil te staan bij waar het voor staat."