© Marc van Luijk

© Marc van Luijk

© Marc van Luijk

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Drankbekers van Fumprock worden weer prei

Fumprock, de benefiet voor Ambulancewens België, zal ook dit jaar compost laten maken van biologisch afbreekbare drankbekers. Afgelopen jaar werd die compost uitgedeeld aan zorgboerderijen, volkstuintjes en festivalgangers en die teelden daar prei mee.

Marc van Luijk

De organisatie van Fumprock wil de afvalstroom van plastic bekertjes na het rockfestival verminderen en dus ging ze op zoek naar een oplossing. “Plastic verpakking zijn niet milieuvriendelijk. Daarom hebben we een samenwerking op poten gezet met de firma Biopack uit Gistel. Die hebben een breed assortiment van biologisch afbreekbare verpakkingen, bestek en drankbekers”, zegt Thierry Vanderlinden. “Onze drankbekers worden gemaakt van maïszetmeel dat gemaakt wordt van maïs die niet geschikt is als veevoeder. De bekers zien er praktisch hetzelfde uit als gewone plastic bekers, maar ze zijn minder schadelijk voor het milieu. In principe zouden die bekers na een tijd zelfs vanzelf afbreken in het milieu maar omdat dit een traag proces is, hebben we een samenwerking gezocht en gevonden met afvalverwerkingsbedrijf Bionerga. Zij verwerken onze bekers tot compost en die delen we een paar maanden later weer uit aan volkstuintjes, zorgboerderijen en tuinierende festivalgangers.”

Provincie LimburgDankzij de financiële steun van de Provincie Limburg kan de organisatie de actie nu herhalen. “Helaas is de aankoop van biologisch afbreekbare bekers nog vaak een drempel. Brouwers geven gratis plastic drankbekers aan organisatoren en biologisch afbreekbare bekers zijn nog vrij duur in aankoop. Dan is de keuze voor kleine organisatoren vaak snel gemaakt. Je kunt tegenwoordig ook wel kiezen voor afwasbare plastic bekers die je kan aankopen bij de brouwer of gratis lenen bij Limburg.net. Maar dan moet je wel een leeggoed-systeem op poten zetten en twee afwassers aan het werk zetten en daarom hebben wij gekozen voor deze afbreekbare bekers.”Fumprock zal speciale inzameltonnen in de zaal plaatsen en daarna worden de bekers vermalen door Bionerga om gecomposteerd te worden. “Daarna delen we de compost opnieuw uit aan volkstuintjes, zorgboerderijen en hobbytuiniers. Die mogen ons mailen via fumprock@gmail.com.”“Dit jaar ontvingen we van de mensen die onze compost hebben gebruikt hele leuke foto’s met hun ‘oogst’ en die hebben we gedeeld op onze sociale media. De tuiniers hebben er op onze vraag prei mee geteeld. Dat is namelijk het logo van ons festival omdat de legendarische Diepenbeekse volksfiguur Fump altijd het verhaal vertelde dat zijn “prei zo hoog stond dat hij er zijn fiets tegen kon parkeren.” Sindsdien worden Diepenbekenaren aanjagers (overdrijvers) genoemd.”Fumprock IV vindt dit jaar plaats op 16 februari in OC Rooierheide en heeft o.a. Hell City, Bizkit Park, The Kids en Silk Stalkings op de affiche staan. Het festival is nagenoeg uitverkocht. Meer info via www.fumprock.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer