Direct naar artikelinhoud
Armoede

Eén op de vijf Belgen worstelt met budget

Persoon die geld telt.Beeld Thinkstock

Eén op de vijf Belgen had in 2018 moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat blijkt uit een enquête over armoede. De cijfers van de Voedselbanken bevestigen dat beeld: zij hielpen in 2018 159.081 mensen, ruim 1 procent meer dan in 2017.

Moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen betekent dat het “moeilijk” of “zeer moeilijk” is voor een huishouden om rond te komen met zijn budget. Uit de peiling bij 6.000 huishoudens van het Belgische statistiekbureau Statbel blijkt dat een week op vakantie gaan of een onverwachte uitgave doen van 1.100 euro voor een kwart van de Belgen onmogelijk is. Maandelijkse kosten zoals de huur en de energierekeningen vormen een probleem voor 6 procent van de bevolking, net zoals een eigen wagen bezitten. Vijf procent van de Belgen kan zich niet veroorloven regelmatig vlees, kip, vis of vegetarisch te eten. De aankoop van een televisie, telefoon of wasmachine vormt voor bijna niemand een probleem.

Een week op vakantie gaan of een onverwachte uitgave doen van 1.100 euro is voor een kwart van de Belgen onmogelijk

Wanneer een gezin zich vier van die uitgaven niet kan veroorloven, is er sprake van ernstige materiële deprivatie. Vorig jaar was dat voor 5 procent van de bevolking het geval.

Buurlanden

De cijfers liggen min of meer in lijn met de voorbije jaren. Met een cijfer van vijf procent deed ons land het in 2017 beter dan het Europees gemiddelde maar in vergelijking met de buurlanden kent België een hoger percentage van ernstige materiële deprivatie. In Nederland gold dat maar voor 2,6 procent van de bevolking, in Frankrijk voor 4,1 procent en voor Duitsland voor 3,4 procent.

Voedselbanken helpen meer mensen

De vandaag voorgestelde jaarcijfers van de Voedselbanken in ons land bevestigen het beeld van de peiling: zij hebben in 2018 159.081 mensen in nood geholpen. Dat waren er 1,2 procent meer dan in 2017.

De Voedselbanken stonden in 2018 voor de eerste keer in voor de logistieke organisatie van de verdeling aan OCMW’s van goederen die worden gefinancierd met middelen van het Europees Fonds voor Voedselhulp. Op die manier werden nog eens 146.848 mensen geholpen, waardoor de Voedselbanken vorig jaar de coördinatie van voedselhulp verzorgden aan 306.000 mensen.

‘12 procent van de mensen die naar de Voedselbanken gaan, heeft werk. Maar dat volstaat dus niet’
Piet Vanthemsche, voorzitter van de Belgische Federatie van Voedselbanken

Vooral alleenstaande moeders kloppen aan, maar opvallend is dat ook het aantal senioren en jongvolwassenen gestegen is. Nog opmerkelijk: 12 procent van de mensen die naar de Voedselbanken gaan, heeft werk. “Maar dat volstaat dus niet om in hun levensonderhoud te voorzien”, stelt Piet Vanthemsche, voorzitter van de Belgische Federatie van Voedselbanken. “Dat blijft een merkwaardige vaststelling in een van de meest welvarende landen ter wereld.”