Is de 22 jaar oude moord op Sally Van Hecke (20) opgehelderd?

© rr

Een nieuw VTM-programma belooft na 22 jaar de moord op de Antwerpse moeder Sally Van Hecke (20) op te helderen. In hun vijfdelige tv-documentaire ‘Cold Case’ kunnen journalisten Kurt Wertelaers en Karel Lattrez naar eigen zeggen aantonen wie de vrouw om het leven bracht. Het Antwerpse parket zegt niet door VTM op de hoogte te zijn gebracht, heeft het over een “lopend onderzoek” en vraagt om de reeks niet uit te zenden.

cel, tdl

© rr

Sally Van Hecke werd op 10 augustus 1996 vermoord teruggevonden op het strand van Sint-Anneke op Linkeroever. De vrouw tippelde in de Antwerpse Atheneumbuurt, en was daar wellicht de nacht voordien opgepikt.

Wat er die nacht met Sally Van Hecke gebeurd is, raakte nooit bekend. De politie kon haar moordenaar nooit identificeren.

Al die jaren was het enige bruikbare spoor naar de moordenaar een robotfoto van een man met lange haren in een staart, die in een blauwe Amerikaanse oldtimer rondreed. Vrienden van Sally hadden gezien hoe de vrouw die nacht bij díe man was ingestapt.

Moordenaar ontmaskerd?

De journalisten zeggen dat ze nu na jarenlang onderzoek de moordenaar ontmaskerd hebben. Wie de dader is, willen ze nog niet bekend maken. Wel zeggen ze dat de man niet vrij rondloopt.

LEES OOK. Al meer dan 20 jaar zoekt Naomi naar moordenaar van haar moeder: “Wie heeft beslist dat ik haar mijn hele jeugd moest missen? Die vraag blijft knagen.” (+)

De eerste details lijken te wijzen naar de 70-jarige Claudy Pierret, een man uit het Waasland die in 2011 nog tot 20 jaar cel veroordeeld werd voor de moord op twee andere vrouwen.

De journalisten zouden onder meer de oldtimer teruggevonden hebben in de Verenigde Staten. De twee mensen op basis van wiens getuigenis de robotfoto werd opgesteld, zouden Pierret formeel hebben herkend.

“Ik heb in de zaak ‘Sally Van Hecke’ altijd een gutfeeling gehad dat ik wist wie de moordenaar was. In de zomer van 2016 heb ik nog eens contact opgenomen met Sally’s moeder Lydia. Die had al jaren niks meer van het onderzoek gehoord. Niemand was er nog mee bezig, alleen zijzelf. Ik heb haar toen toestemming gevraagd om me verder in de zaak te verdiepen”, zegt Kurt Wertelaers.

Lydia De Decker weet niet wie haar dochter heeft vermoord, maar ze verzet zich tegen het stopzetten van het onderzoek: “Ik wil eindelijk weten wie de moordenaar is van mijn dochter. Ik wil daar een gezicht kunnen op plakken, in plaats van een robotfoto van een vermoedelijke dader,” zegt ze.

Ze stoort zich ook dat ze haar dochter een heroïnehoertje noemen. “Voor mij is ze gewoon mijn dochter”, zegt ze.

Reeks niet uitzenden

Het Antwerpse parket wil maandagavond niet inhoudelijk op het dossier ingaan, aangezien het nog steeds om een “lopend gerechtelijk onderzoek” gaat en het geheim van het onderzoek daarbij primeert. Het parket stelt wel dat het niet betrokken werd bij “Cold Case” en er zelfs nooit over gecontacteerd werd. “Zo’n tv-reeks zou het lopende onderzoek kunnen beschadigen”, aldus nog het parket. “Daarom hebben we maandagnamiddag aan VTM gevraagd om de aankondiging en de reeks niet uit te zenden.” Het parket wil voorlopig niet kwijt of het nog zal proberen de uitzending tegen te houden.

Uitgeverij Vrijdag stelt maandagavond in een reactie dat in het boek “Hoe ik de beste vriend van een seriemoordenaar werd”, dat bij de uitgeverij in 2017 verscheen, een undercoveragent al schreef wie de dader is.

LEES OOK.‘Alpha 022’, de undercoveragent die ‘Het Monster van het Waasland’ ontmaskerde: “Ik ging met hem naar eroticabeurzen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen