Direct naar artikelinhoud
Cold Case

Wie vermoordde Sally? Nieuw VTM-programma ‘Cold Case’ belooft 22 jaar oude moord op te lossen

Sally Van Hecke.Beeld RV

Tweeëntwintig jaar geleden werd Sally Van Hecke vermoord op het strand van Sint-Anneke. De dader werd nooit gevonden. Tot nu. Het nieuwe VTM-programma Cold Case maakt zich sterk de moordzaak in vijf afleveringen op te lossen.

Op 10 augustus 1996 werd het lichaam van Sally Van Hecke gevonden tussen het riet op de Antwerpse Linkeroever. Naast haar een stuk hout, besmeurd met bloed. Moord. De zoektocht naar de dader loopt stroef. Er komen wel verdachten in het vizier maar sluitend bewijs is er niet. In 2005 wordt het dossier officieel afgesloten. Een cold case zoals dat heet. Onderzoeksjournalist Kurt Wertelaers volgde de zaak jarenlang op de voet. En al die tijd had hij het gevoel dat er iets niet klopte.

Met dat gevoel stapt hij twee jaar geleden naar Lydia De Decker, de moeder van Sally. “Ik had haar in het verleden al een aantal keer geïnterviewd”, vertelt Wertelaers. “Om de paar jaar probeerde ze haar dochter nog eens in de aandacht te brengen. In de hoop dat er toch nog een doorbraak zou komen.” 

Zelf op onderzoek

Wertelaers had de keuze, vertelt hij. “Ofwel nog eens een verhaal maken over een wanhopige moeder die, twintig jaar na datum, eindelijk wil weten wat er met haar dochter is gebeurd. Ofwel zelf op onderzoek gaan.” 

Na overleg met de familie van Sally wordt voor dat laatste gekozen. “Zonder beloftes”, benadrukt Wertelaers. “Ik heb nooit gezegd dat ik de moordenaar van Sally zou vinden. Enkel dat ik een paar pistes wou onderzoeken waar, naar mijn gevoel, in het onderzoek niet of amper aandacht voor is geweest.” 

Het plan van Wertelaers wekt ook de aandacht van productiehuis Het Nieuwshuis. “We kennen allemaal de Netflix-reeks Making a Murderer waarin het proces van een veroordeeld moordenaar wordt onderzocht”, vertelt journalist  Karel Lattrez, die met Wertelaers aan het programma werkte. “Dit gaat nog een stap verder. We komen met zoveel mogelijk bewijs in een moordzaak waar zelfs nooit een proces over is gevoerd. Dat levert een uniek programma op.” 

‘We komen met zoveel mogelijk bewijs in een moordzaak waar zelfs nooit een proces over is gevoerd. Dat levert een uniek programma op’
Karel LattrezEindredacteur Cold Case

De zaak-Dutroux

Dat de moordenaar van Sally nooit gevonden is, heeft verschillende oorzaken, legt Wertelaers uit. “Sally kampte met een zware drugsverslaving. Om die drugs te betalen ging ze tippelen. In het onderzoek wordt ze als ‘heroïneprostituee’ omschreven. Dat zorgde ervoor dat haar zaak niet bovenaan de stapel lag.” 

Ook de context is belangrijk. Vijf dagen na de moord op Sally worden in Marcinelle twee meisjes bevrijd uit de kelder van een zekere Marc Dutroux. Waarna alle aandacht van politie en gerecht maandenlang op die ene zaak werd toegespitst. Dat daarna nog een doorgedreven politiehervorming volgde, met alle groeipijnen van dien, deed de zaak van Sally ook al geen goed. 

Daardoor werd bijvoorbeeld de piste naar Claudy P. , een man die een celstraf van twintig jaar uitzit voor de moord op twee vrouwen, nooit grondig onderzocht. Een paar jaar na de moord op Sally bracht Wertelaers verslag uit van een huiszoeking op een domein in Koewacht waar Claudy P. verbleef. Daar kwam aan het licht dat hij geregeld de uitgebreide verzameling Amerikaanse oldtimers van de eigenaar van dat terrein mocht gebruiken. En laat nu net zo’n oldtimer de laatste auto zijn waarin Sally destijds is gezien.

‘We hebben ons onderzoek naar het parket doorgestuurd. De zaak is ondertussen heropend en er zijn bijkomende onderzoeksdaden gesteld’
Kurt WertelaersOnderzoeksjournalist

Of P. ook effectief de moordenaar van Sally is, willen de makers van Cold Case nog niet kwijt. Het enige wat Wertelaers en co. voorlopig over de dader willen zeggen is dat hij geen gevaar meer vormt voor de samenleving. Een tip die in de richting van P. kan wijzen, die zit immers nog jaren in de cel.  De kijker moet nog even wachten, het parket kreeg wel al meer informatie. “We hebben hen een jaar geleden ons dossier doorgestuurd”, zegt Wertelaers. “Nu is het aan het gerecht om er een oordeel over te vellen.”

De eerste aflevering van Cold Case komt op 7 februari op het scherm.