Direct naar artikelinhoud
Documentaire

Familie van Michael Jackson veroordeelt “openbare lynchpartij”

Michael Jackson in 2009, ruim een maand voor zijn dood.Beeld REUTERS

De familie van de overleden popster Michael Jackson is niet te spreken over de documentaire ‘Leaving Neverland’, die op het Sundance-filmfestival in wereldpremière is gegaan. De familieleden doen de film, waarin de beschuldigingen van seksueel misbruik bij minderjarigen opnieuw aan bod komen, af als een “openbare lynchpartij”.

Het vier uur lange Leaving Neverland, geproduceerd en geregisseerd door Dan Reed, beschrijft hoe de beroemde popzanger lange seksuele relaties begon met twee jongens, die bij het begin van die relaties amper zeven en tien jaar oud waren. De twee jongens, intussen dertigers, stellen dat zij door de popster seksueel werden misbruikt en vertellen hoe zij jaren later met die ervaring zijn omgegaan. Het ‘Neverland’ uit de titel verwijst naar de ranch in het Californische Santa Barbara County waar Jackson leefde van 1998 tot 2003.

De allereerste vertoning van de film vond vrijdag plaats op het Amerikaanse Sundance-filmfestival en leidde tot heel wat verontwaardiging. Heel wat kijkers lieten weten dat ze gechoqueerd zijn en niet langer geloven in de onschuld van de ‘King of Pop’.

‘Niet blijven toekijken’

“Michael heeft altijd de andere wang toegekeerd, en wij hebben altijd de andere wang toegekeerd wanneer mensen onze familie aanvielen. Dat is hoe het gaat bij de Jacksons”, zo reageert de familie. “Maar we kunnen niet blijven toekijken hoe deze openbare lynchpartij plaatsvindt”, zo vermeldt hun mededeling. “Michael is hier niet meer om zich te verdedigen. Anders zouden deze beschuldigingen niet geuit zijn.”

Michael Jackson overleed op 25 juni 2009, vijftig jaar oud, aan een dodelijke dosis van het verdovingsmiddel propofol. De zanger, danser en songwriter werd in het verleden al meermaals in verband gebracht met kindermisbruik. In 2003 voerden agenten een huiszoeking in ‘Neverland’ uit, nadat een toen dertienjarige jongen hem beschuldigd had van aanranding. In 2005 werd Jackson uiteindelijk van alle klachten vrijgesproken. Een zaak uit 1993 werd buitengerechtelijk geregeld doordat Jackson 23 miljoen dollar ophoestte.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie