Direct naar artikelinhoud
Gent

Buitenlandse voertuigen ontsnappen niet langer aan Gentse boetes

De verkeersvrije zone in Gent.Beeld Eric de Mildt

In Gent moeten bestuurders van buitenlandse voertuigen voortaan hun GAS-boete betalen als ze een overtreding begaan in het stadscentrum. De stad heeft daarover bilaterale akkoorden gesloten met Nederland en Frankrijk en werkt ook samen met het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Jaarlijks negeren ongeveer 50.000 voertuigen de knippen in Gent; een kwart daarvan heeft een buitenlandse nummerplaat.

CD&V-gemeenteraadslid Veli Yüksel wees vorig jaar op de grote groep automobilisten die sinds de invoering van het Gentse circulatieplan ongestraft door knippen mogen rijden. “Ik ben tevreden dat er een oplossing is, “ zegt Yüksel. “Het is een goede zaak dat zo bijna 12.500 overtreders niet vrijuit gaan. Die ongelijkheid mocht niet langer blijven bestaan.”

Een half miljoen euro boetes werd in Gent niet geïnd omdat voor Nederlanders en Fransen geen vaststellingen werden afgehandeld. Er werd ook geen pv opgesteld en bestuurders werden niet onmiddellijk aan de kant gezet omdat dat te veel politiecapaciteit zou vragen. Een probleem waar ook Antwerpen mee kampt.

“Het was ook mij een doorn in het oog”, zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). “Sinds 1 januari 2019 worden ook buitenlandse nummerplaten beboet. Zowel aan de toegangspoorten van het autovrij gebied als aan de knippen.”

Op die manier worden ook overtreders uit Nederland, Frankrijk, VK en Duitsland beboet, nadat de DIV de gegevens overmaakt aan de stad Gent. Voor die twee laatste landen is de procedure wel omslachtiger, al worden ook die overtreders beboet.

‘Het was mij een doorn in het oog’
Filip WatteeuwSchepen van Mobiliteit