Veganistisch en cannabis in maaltijden: de grootste horecatrends voor 2019
Hoe gezonder en transparanter hoe beter en de ervaring van op restaurant gaan wordt belangrijker dan de maaltijden zelf. TheFork, het platform voor online restaurantreservaties in Europa, werkte samen met Doxa, een internationaal bureau voor marktonderzoek, aan een studie over de trends voor 2019 in de horeca over de hele wereld. Dit zijn volgens hen de 4 belangrijkste trends voor de Belgische markt.
1. Transparantie
Klanten zullen meer en meer transparantie eisen over bevoorrading, de herkomst van het eten en de teelt- en verwerkingsmethode. Als reactie daarop zullen ondernemingen kiezen voor een meer transparante communicatie over prijzen, vergoedingen en bedrijfsprestaties, zullen ze meer nadruk leggen op eerlijke handel en diversiteit, en meer aandacht besteden aan hun milieu-impact.
Grote ketens zullen daarop inspelen door ecologische initiatieven te lanceren, zoals Ikea die gaat stoppen met plastic wegwerpproducten zoals rietjes, borden, bekers en bestek. Kleine ondernemingen zullen milieuvriendelijke oplossingen zoeken om voedselverspilling tegen te gaan, zoals restaurants die werken met lokale producten of die hun menu’s samenstellen met overschotten van supermarkten.
“Mensen zijn zich meer en meer bewust van de impact van onze voedselketen op het klimaat en zullen meer vragen stellen. Het is in het belang van alle restaurants om die vragen te beantwoorden,” aldus Grégory de Walque, Country Manager van TheFork Belgium.
2. Meer en meer plantaardig eten
Eten en drinken zorgt voor 20 tot 30% van onze milieubelasting en vooral vlees en zuivel zijn daarbij de grote boosdoeners. Net omdat meer en meer mensen zich daar bewust van zijn, zal plantaardig eten het beleid van restaurants alleen nog maar meer beïnvloeden. Zo lanceerden McDonald’s en Domino’s Pizza vorig jaar al enkele veganistische initiatieven en dat zal dit jaar alleen nog maar toenemen. Deze trend leidt ook tot nieuwe concepten die veganisme met een andere soort keuken combineren.
3. Geen maaltijden, maar ervaringen
In het algemeen geven consumenten, en vooral millennials, liever geld uit aan ervaringen dan aan dingen. Dit zet zich voort in 2019 en restaurants zijn daar geen uitzondering op. Wanneer mensen uit eten gaan, zoeken ze zowel een goede maaltijd als een boeiende gastronomische ervaring. Dit leidt tot verschillende nieuwe concepten, van een eetervaring die alle zintuigen aanspreekt tot blijvende pop-uprestaurants (permanente ruimtes waarbij de ketens of chefs elkaar afwisselen) of narrative dining. Ervaringsgerichte marketing leidt tot het ontstaan van originele vormen zoals restaurants met een cartoonthema.
“Vele nieuwe Belgische restaurants gaan mee met deze trend van “ervaringen delen.” Pop-uprestaurants duiken in elke stad op. Je ziet ook dat deze restaurants hun menu elk seizoen veranderen om de nadruk te leggen op de kwaliteit van hun producten”, zegt Grégory de Walque.
4. Natuurlijke versterking en gezonde restaurants
Superfoods zijn al lange tijd populair en ook restaurants zijn mee met de trend. In 2019 gaat dit nog verder met de introductie van functionele ingrediënten in de gerechten, waarvan de voordelen door restaurantmanagers gepromoot worden: natuurlijke versterking voor lichaam en geest, zoals bijvoorbeeld collageen voor schoonheid, cannabis voor relaxatie en hibiscusthee voor stressvermindering. Deze trend neemt een aantal nieuwe vormen aan zoals holistische restaurants, cafés gericht op bepaalde diëten, en ‘healthy chic’ restaurants.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bij Deliveroo was één gerecht duidelijk het populairst in 2021 (en het is geen fastfood)
-
Last van een winterdip? Met deze opkikkers zet je een portie energie op tafel
De feestdagen zijn dan wel voorbij, de winter is dat nog lang niet. Heb jij last van de donkere dagen, en voel je je vermoeid, lusteloos en prikkelbaar? Door gevarieerd en juist te eten, krik je je humeur én je energieniveau weer op. Zorgvuldig voor jou geselecteerd: drie easy peasy gerechten bomvol heerlijke ingrediënten die je vitaliteit een boost geven. -
PREMIUM
Zo kweek je gember, kurkuma of zoete aardappel in je eigen tuin
Gebruik je geregeld exotische smaken als gember, kurkuma, zoete aardappel of citroengras in de keuken? In de plaats van ze elke keer opnieuw te kopen, kweek je ze voortaan gewoon zelf. En dat gaat veel gemakkelijker dan je denkt. Onze tuinexperte Laurence Machiels legt uit hoe je het aanpakt. -
-
Feest in een glas! Speciaal voor NINA creëert barman Philip 3 verfijnde (en simpele!) cocktails om het eindejaar te vieren
-
PREMIUM
Deze 3 ovenschotels uit het nieuwe boek van Wim Ballieu zijn een portie pure nostalgie. “Ik heb een grote liefde voor gehakt en patatten”
Chef Wim Ballieu groeide op met de ovenschotels van zijn mama en metje Mariette. “Voor mij zijn die schotels nostalgie voor de smaakpapillen en de soul.” In zijn nieuwe kookboek ‘Ovenschotels’ verzamelde hij zesenzestig recepten, rangschikte ze per seizoen en zette de lokale telers en boeren in de schrijnwerpers. Het boek is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: een kruidige parmentier, een verfijnd vispotje en een gezellige racletteschotel. -
Gezonde ‘Green Goddess Salade’ verovert TikTok: dit is het recept
Vegan, voedzaam en verrukkelijk: de green goddess-salade van foodbloger Baked by Melissa verovert de wereld. Op TikTok heeft de hashtag #greengoddesssalad al bijna 28 miljoen views. Dat je het groene gerecht in één-twee-drie op tafel tovert, verklaart ongetwijfeld gedeeltelijk het succes. Wil je zelf ook eens proeven? Wij delen het recept. -
vtwonen
Hoeveel op tien scoor jij? Dit zijn de vaakst vergeten zaken tijdens het schoonmaken
-
'Erwtenmelk' zou weleens het gezondste alternatief kunnen zijn voor koemelk
-
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
De overheid sabelde de voorbije jaren zwaar in de fiscale voordelen die burgers krijgen als ze een hypothecaire lening afsluiten. Toch zijn er nog altijd te rapen, zo weet Spaargids.be, dat meteen drie slimme fiscale adviezen op een rij zet. -
Lidl
Verover het hart van je geliefde met deze Italiaanse gehaktballetjes
Samen genieten van een heerlijk diner: that’s amore. En de beroemdste tortelduifjes uit de filmgeschiedenis, Lady en de Vagebond, wisten al dat liefde door de maag gaat. Smul samen van deze Italiaanse gehaktballetjes en laat de passie oplaaien. -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerlut vanhyfte
mich lee
Jean Blanquart