Direct naar artikelinhoud
Huawei

Huawei in de VS aangeklaagd voor bankfraude en stelen bedrijfsgeheimen

FBI-directeur Wray en diverse ministers maandag op een persconferentie over de aanklachten tegen Huawei.Beeld EPA

De VS hebben de Chinese telecomgigant Huawei en zijn financiële topvrouw Meng Wanzhou formeel aangeklaagd wegens bankfraude. Ook wordt het bedrijf beschuldigd van het stelen van bedrijfsgeheimen van T-Mobile. Dit blijkt uit de aanklacht die justitie in de VS maandag openbaar maakte.

De dertien punten tellende aanklacht dreigt de relaties tussen de VS en China nog verder te verslechteren. De VS proberen al sinds eind vorig jaar om Meng uitgeleverd te krijgen.

Zij werd in december op verzoek van de Amerikanen aangehouden in Canada omdat zij banken zou hebben misleid over de financiële relaties van Huawei met Iran. Huawei en Meng worden verdacht van het schenden van de economische sancties die Washington de Iraniërs heeft opgelegd.

Uit de aanklacht blijkt dat Huawei twee dochterbedrijven, onder andere in Hong Kong, gebruikte om materiaal aan Iran te verkopen. Meng zou Amerikaanse banken en autoriteiten hebben misleid over de relatie van Huawei met deze twee bedrijven om zo zaken te blijven doen met Iran.

Een man protesteert in het Canadese Vancouver tegen de aanhouding van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou.Beeld REUTERS

Gestolen technologie

In een andere zaak beschuldigt de Amerikaanse justitie Huawei van het stelen van technologie ontwikkeld door T-Mobile in Amerika. De technologie, genaamd Tappy, werd gebruikt om te onderzoeken hoe lang telefoons meegaan. Huawei heeft eerder gezegd dat het deze zaak in 2017 heeft geschikt met T-Mobile.

De aanklachten verhogen de druk op Huawei, ’s werelds grootste producent van telecomapparatuur. De Amerikaanse regering probeert Amerikaanse bedrijven en de bondgenoten ervan te weerhouden om routers en andere apparatuur te kopen.

“Zoals blijkt uit de aanklachten en de ernst van de beschuldigingen weigeren Huawei en zijn topfunctionarissen de Amerikaanse wet te respecteren en internationale regels over hoe je zaken moet doen”, aldus FBI-directeur Chris Wray.

De aanklachten van de Verenigde Staten tegen Huawei zijn “oneerlijk en immoreel”, aldus het Chinese ministerie voor Industrie en Informatie Technologie in een reactie. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de VS opgeroepen te stoppen met de “onredelijk onderdrukking” van Chinese bedrijven, waaronder Huawei. Ook wil Peking dat het arrestatiebevel van Meng Wanzhou wordt opgeheven.