Opgelet: lippenbalsems voor kinderen bevatten vaak schadelijke stoffen

In de meeste lippenbalsems voor kinderen zitten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop, waar "De inspecteur" op Radio 2 over bericht. "Slechts 3 van de 21 geteste lippenbalsems krijgen onze goedkeuring."

Lippenbalsems voor kinderen lijken meer op snoep of speelgoed dan een functionele lippenstift. Maar het zijn wel degelijk cosmetische producten die moeten beantwoorden aan een Europese regelgeving. "Sommige lippenbalsems bevatten stoffen die alles behalve onschuldig zijn", aldus Simon November van Test-Aankoop.

MOSH en MOAH

In de meeste lippenbalsems zitten verzadigde koolwaterstoffen (MOSH - Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en aromatische koolwaterstoffen (MOAH - Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons). 

Het fijne van deze stoffen is nog niet gekend. Toch zijn er sterke vermoedens dat MOAH kankerverwekkend kunnen zijn. De MOSH zouden zich opstapelen in de organen en (goedaardige) gezwellen kunnen vormen in de lymfeklieren, lever en milt.

Check de verpakking

"Of er MOSH of MOAH in de lippenbalsems zitten, kan je niet uitdrukkelijk aflezen op de ingrediëntenlijst", zegt Simon November. Maar bevat de lijst één van volgende bestanddelen, dan zit je met ingrediënten op basis van minerale olie en die kunnen MOSH en MOAH bevatten:

  • Cera microcristallina
  • Microcrystalline wax
  • Ceresin
  • Ozokerite
  • Paraffine
  • Petrolatum

De aromatische en verzadigde koolwaterstoffen zijn ook te vinden in andere cosmeticaproducten zoals zonnecrème, body lotion en deodorant. Maar het kan geen kwaad wanneer deze op de huid worden aangebracht. Lippenstift slik je makkelijk in en geeft een hoger risico.

1/7 slaagt

Er zijn slechts 3 lippenbalsems die Testaankoop goedkeurt. Ze bevatten geen minerale olie en dus ook geen MOSH of MOAH. Dat zijn Bee Princess van Apivita en de Cherrykis en Aardbeiengeur van Kruidvat

De zwarte lijst

De volgende 15 lippenbalsems zijn een absolute no-go. De eerste 3 hebben geen MOAH, maar wel een hoog MOSH-gehalte. De andere bevatten beiden en zijn dus mogelijk kankerverwekkend. 

Geen normen

Momenteel zijn er geen normen vastgelegd voor deze stoffen in de cosmeticawereld. "Er is een aanbeveling voor 0% maar uit onze test blijkt dat veel merken hierboven zitten", aldus Simon November.

"Voor voeding bestaan er al normen, net omdat die koolwaterstoffen gevaarlijk zijn. Men gaat ervan uit dat lippenbalsems niet opgegeten worden, al komt een groot deel wel in de mond van kinderen terecht". 

Testaankoop stuurt een brief naar de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid en Minister De Block met de resultaten van de test. Ze hopen zo dat er paal en perk aan wordt gesteld.

Meest gelezen