Koning hint naar regeringscrisis en klimaatmars in nieuwjaarsspeech: “Dit jaar begint op ongewone wijze”

Koning Filip heeft dinsdagochtend zijn nieuwjaarstoespraak voor

de hoogste gezagsdragers van het land gehouden. Daarin blikt de koning vooruit op wat het jaar zal brengen, maar er is ook ruimte voor reflectie. Het zijn turbulente tijden, klonk het: “Rondom ons zijn meerdere landen in de greep van verdeeldheid en verlamming.”

rrln

De koning begon zijn speech met een hint naar de regeringscrisis die het einde van vorig jaar domineerde. “Dit nieuwe jaar begint op ongewone wijze, met een regering in lopende zaken”, aldus Filip. “Van mijn gesprekken met de Kamervoorzitter, de eerste minister en de partijvoorzitters heb ik de eensgezinde wil onthouden om het goede bestuur van het land te verzekeren en de belangen van de bevolking op de lange termijn te behartigen.”

Maar ook in andere landen is het onrustig. De koning riep op om samen te werken. “Rondom ons zijn meerdere landen in de greep van verdeeldheid en verlamming. Op het internationale vlak ondervinden we nieuwe weerstand rond fundamentele onderwerpen als klimaat, migratie en internationale handel. En dat zijn net domeinen waarvoor intense samenwerking onontbeerlijk is.”

“Wil tot gezamenlijke actie”

Er zijn echter ook heel wat positieve aanknopingspunten voor het nieuwe jaar. Zo vindt de koning het bemoedigend dat burgers van zich laten horen rond klimaat of socio-economische thema’s, zoals de gele hesjes en de klimaatmars. “De verschillende bewegingen die wij hebben zien opstaan tonen een wil tot gezamenlijke actie”, zei Filip. “Zij vragen een nieuwe, rechtvaardigere, economische en sociale dynamiek. En een fundamentele aanpassing van onze levenswijze - om zo een onomkeerbare verstoring van onze planeet te voorkomen.”

De koning riep op om “al deze energie” te bundelen “in een project dat voor al onze medeburgers nieuwe kansen schept”. Hij vroeg om daarvoor samen te werken met de jeugd, die al meermaals van zich liet horen tijdens spijbelacties voor het klimaat. “De jongeren tonen ambitie en diepe gevoelens van authenticiteit en solidariteit. Zij hebben een scherp besef van de noden van onze planeet. Laten we hen de plaats gunnen die hen toekomt en met hen een stevige fundering bouwen dat hen steun biedt.”

Toespraak Michel

Premier Charles Michel had in zijn toespraak over dezelfde thema’s. Voor Michel moeten de verzuchtingen van de gele hesjes verzoend worden met die van de klimaatbetogers. “We moeten het einde van de maand ook verzoenen met de strijd tegen het einde van de planeet.”

Michel verwees ook naar de onzekerheid die de Brexit meebrengt voor de Britten. “In België hebben wij vier jaar geleden niet gekozen voor dergelijke institutionele avonturen”, zei Michel. “Onze burgers en onze bedrijven vragen dat we besturen. Niet dat het land tot stilstand wordt gebracht.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen