Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

Test-Aankoop waarschuwt: “Lippenbalsems voor kinderen bevatten schadelijke stoffen”

Test-Aankoop waarschuwt: “Lippenbalsems voor kinderen bevatten schadelijke stoffen”
Beeld iStock

Uit een onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat verschillende lippenbalsems voor kinderen stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. “De stoffen zijn allesbehalve onschuldig”, zegt Simon November van Test-Aankoop op Radio 2.

Verschillende lippenbalsems met smaakjes, zoals framboos, aardbei en vanille, bevatten stoffen die van minerale olie afkomstig zijn. Het gaat om de verzadigde koolwaterstoffen (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons of MOSH) en aromatische koolwaterstoffen (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons of MOAH). 

Wetenschappers vermoeden dat MOAH kankerverwekkend kunnen. De MOSH kunnen zich opstapelen in de organen en (goedaardige) gezwellen vormen in lymfeklieren, lever en milt.

Geen normen

In de cosmeticawereld zijn geen duidelijke Europese normen vastgelegd voor deze stoffen. “Er is een aanbeveling van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid van 0 procent, maar uit onze test blijkt dat veel merken hierboven zitten”, aldus Simon November op Radio 2. 

Volgens Test Aankoop bevatten verschillende verzorgingsproducten, zoals lotions en zonnecrèmes, MOSH en MOAH. Daarbij is er geen probleem omdat ze enkel op de huid aangebracht worden. Bij lipsticks ligt dat anders omdat een deel van de stoffen via de mond wordt opgenomen. 

Ingrediënten

“Of er MOSH of MOAH in de lippenbalsems zitten, kan je niet uitdrukkelijk aflezen op de ingrediëntenlijst”, zegt Simon November op Radio 2. Maar als de ingrediëntenlijst één van de volgende bestanddelen bevat, dan zit je met ingrediënten op basis van minerale olie die MOSH of MOAH kunnen bevatten: cera microcristallina, microcrystalline wax, ceresin, ozokerite, paraffine of petrolatum.

Test-Aankoop publiceerde een zwarte lijst met lippenbalsems die beter niet gebruikt kunnen worden. Maar liefst 15 van de 21 onderzochte producten werden afgekeurd:

De consumentenorganisatie roept op om strenge normen op te leggen voor het gebruik van MOSH en MOAH op grond van wetenschappelijke studies. De FOD Volksgezondheid liet al weten de resultaten van het onderzoek van Test Aankoop in detail te bekijken en indien nodig actie te ondernemen. Minister Maggie De Block (De Block) kreeg een uitnodiging van Test Aankoop om het probleem te bespreken.