© Kioni Papadopoulos

Archeologen ontdekken Gallo-Romeinse sporen in kelder van Antwerps stadhuis

Stadsarcheologen hebben bij opgravingen in de kelders van het Antwerpse stadhuis sporen en vondsten aangetroffen uit de Gallo-Romeinse periode, bijna tweeduizend jaar geleden.

JaTi

De stadsarcheologen vonden onder het stadhuis een achttal kuilen terug met vondsten uit de Gallo-Romeinse periode (2de en/of begin van de 3de eeuw van onze jaartelling – mogelijk dateren de vroegste sporen al uit de 1ste eeuw n.C.). Ze lagen verspreid over het onderzoeksterrein in de kelder van het stadhuis. Het gaat om heel wat potscherven, houtskool en enkele kleine metaalvondsten. De kuilen variëren in grootte en diepte en behoorden tot de Gallo-Romeinse nederzetting die de middeleeuwse handelsstad voorafging. Wellicht gaat het om afvalkuilen.

Een aantal grote kuilen bevatten opvallend veel hoornpitten; het binnenste van rundhorens. Die zijn mogelijk toe te schrijven aan ambachtelijke activiteiten in de buurt, bijvoorbeeld van slagers, hoorn- en/of leerbewerkers. Op basis van de aangetroffen scherven dateren de kuilen uit de late middeleeuwen (1300-1500 n.C.).

© Kioni Papadopoulos

Aanvullende inzichten over voorgeschiedenis Antwerpen

“Het is wel verrassend dat er zich nog dergelijke oude sporen onder het monumentale stadhuis bevinden”, zegt burgemeester Bart De Wever. “Cornelis Floris de Vriendt liet het stadhuis tussen 1561 en 1564 oprichten op de westzijde van de Grote Markt. Om de kelderverdieping te realiseren, werd van het toenmalige marktplein enkele meters afgegraven. Hierdoor ging heel wat informatie over het middeleeuwse marktplein verloren. De stadsarcheologen leveren met de ontdekking van de Gallo-Romeinse sporen wel aanvullende inzichten over de voorgeschiedenis van de stad.”

Uitgestrekt handelsnetwerk

De ontdekking van de Gallo-Romeinse kuilen leert dat de toenmalige nederzetting(en) zich nog meer naar het zuiden uitstrekte(n), en bevestigt het recente vermoeden dat de nederzetting groter was dan vroeger werd gedacht. “Wat bovendien nog duidelijker wordt, is dat het Gallo-Romeinse Antwerpen, waarvan we de toenmalige benaming niet kennen, toegang had tot een uitgestrekt handelsnetwerk”, aldus de stad Antwerpen. “De vele scherven geïmporteerd aardewerk kwamen onder meer uit het Rijnland. Dit wijst enerzijds op een overname van de Romeinse cultuur van de lokale bevolking en anderzijds op de welvaart van de nederzetting en haar bewoners. De ligging aan verschillende verbindingswegen over water en land zal hierbij een cruciale rol gespeeld hebben.”

De vondsten worden bewaard in het depot voor onroerend erfgoed en de resultaten worden gebundeld in een onderzoeksrapport. De archeologische opgraving paste in de planning van de renovatie van het stadhuis.

© Kioni Papadopoulos

© Stad Antwerpen

© Kioni Papadopoulos

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER