Vleeswarenexperts over nieuwe richtlijnen: “Vervang ham niet door notenpasta op de broodjes van kinderen”

Er kunnen ernstige vragen gesteld worden bij de wetenschappelijke onderbouwing én het maatschappelijk draagvlak voor de adviezen die de ministers Crevits en Vandeurzen dinsdag hebben gelanceerd voor meer gezonde schoolmaaltijden. Dat zeggen de vleeswarentechnologen prof. Ilse Fraeye, hoofd van de onderzoeksgroep voor Technologie en Kwaliteit van Dierlijke Producten van de KU Leuven - Technologiecampus Gent, en Dr. Liselot Steen, postdoctoraal onderzoeker bij diezelfde onderzoeksgroep.

“Scholen moeten vlees en vleeswaren beperken in de brooddoos. Dit staat in de nieuwe richtlijnen voor broodjeslunch op school die het Vlaams Instituut Gezond Leven opstelde, en dit terwijl ze essentiële nutriënten aanleveren die noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling en groei van kinderen. Als wetenschappers én moeders van schoolgaande kinderen zijn we bezorgd”, stellen prof. Fraeye en dr. Steen.

“Zijn die richtlijnen wel gebaseerd op correcte wetenschappelijke informatie? Dat bruine broodjes gezonder zijn dan witte doordat ze meer vezels bevatten, daar zal niemand over discussiëren. Dat vetrijk beleg zoals vette kaas en salami beter niet dagelijks geserveerd worden, dat lijkt ook aannemelijk. En akkoord, ham, kaas én ei combineren, dat smaakt heerlijk maar is misschien wat te veel van het goede.”

Magere vleeswaren

“Maar waarom adviseert men om magere vleeswaren zoals kippenwit en kookham te beperken? Het Vlaams Instituut Gezond Leven argumenteert dat deze vleeswaren tot de rode zone behoren in hun befaamde voedingsdriehoek. Die voedingsdriehoek staat echter ter discussie en wordt door heel wat wetenschappers als ondoordacht bestempeld. Er wordt immers geen rekening gehouden met de uitstekende nutritionele waarde van deze vleeswaren. Ze bevatten hoogwaardige eiwitten, vitaminen (zoals B12 dat enkel in dierlijke producten voorkomt) en mineralen (zoals ijzer en zink). Dit zijn stuk voor stuk essentiële nutriënten die onze opgroeiende jongeren bij uitstek nodig hebben.”

“Als alternatief voor deze magere vleeswaren wordt plantaardig beleg zoals hummus of notenpasta gepromoot. Sommige van deze plantaardige vormen van beleg bevatten zeer veel calorieën, en brengen een pak minder nutriënten aan. Bovendien haalt een groot deel van de kinderen hun neus hiervoor op”, stellen Fraeye en Steen. “Men mag niet vergeten dat voeding ook een belangrijke sociale en emotionele functie heeft: voeding moet niet alleen gezond zijn, het mag ook lekker en aangenaam zijn. Vleeswaren maken deel uit van onze Vlaamse eetcultuur, en zolang men meestal kiest voor vetarme producten passen ze prima in een evenwichtig en gezond voedingspatroon. Laat onze kinderen daarvan genieten zonder hen met een schuldgevoel op te zadelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen