Direct naar artikelinhoud
Migratie

Ouders van Mawda hebben nog steeds geen verblijfsvergunning

De ouders van Mawda op de dag van de begrafenis van hun dochter.Beeld Tim Dirven

Acht maanden na de dood van hun dochter hebben de ouders van Mawda Shawri nog altijd geen verblijfsvergunning. In principe kunnen ze naar een gesloten centrum worden gestuurd.

Vijf dagen nadat de Koerdische peuter Mawda Shawri (2) omkwam door een verdwaalde politiekogel, ontving premier Charles Michel (MR) de verslagen ouders. In het parlement zou hij zelfs een regularisatie in het vooruitzicht hebben gesteld.

Ruim acht maanden na datum leven de ouders nog altijd in onzekerheid. “We staan nergens”, zegt Selma Benkhelefa, die voor de ouders optreedt als advocaat, in Knack. “Op 28 mei hebben we het dossier ingediend, en we hebben nog altijd geen antwoord van de Dienst Vreemdelingenzaken. Het duurt uitzonderlijk lang, terwijl het eenvoudig is: volgens de wet kunnen asielzoekers geregulariseerd worden in het geval van uitzonderlijke omstandigheden. Als de dood van je kind geen uitzonderlijke omstandigheid is, wat dan wel?”

Premier Charles Michel heeft evenwel niet beloofd dat de ouders van zouden worden geregulariseerd. Dat laat zijn woordvoerder weten. Hij verwijst daarbij naar wat Michel op 31 mei van vorig jaar zei in het parlement. “Mijn intentie is deze kwestie te behandelen met het volle respect voor de regels van de rechtsstaat en de democratie, conform het wettelijke Belgische kader.”

Lees ook:

Lees ook:
Beeld BELGA

Comité P heeft ernstige bezwaren bij gebruik vuurwapen tijdens achtervolging