© Jan Van der Perre

Twee klimaatvoorstellen stuiten op een ‘njet’ van sp.a-schepenen in gemeenteraad

Het klimaatdebat is hyperactueel en wanneer het regent is Brussel (zoals het afgelopen weekend deed tijdens de grote klimaatbetoging in onze hoofdstad) dan durft het ook wel eens te druppelen in Antwerpen. Dat bleek ook maandagavond in de Antwerpse gemeenteraad, waar de linkse oppositie twee moties indiende rond klimaatbeleid.

JoRo

Burgemeestersconvenant

De eerste echte gemeenteraad sinds de inzwering van de Bourgondische coalitie draaide voornamelijk rond de bespreking van het nieuwe bestuursakkoord. Groen-fractieleider Wouter Van Besien maakte alvast duidelijk dat het klimaatbeleid van deze bestuursploeg, of het ontbreken daarvan, een van de voornaamste nagels is waar zijn fractie de komende zes jaar op zal kloppen. “In het bestuursakkoord lees ik heel wat ‘buzzwords’, maar geen harde garanties en concrete doelstellingen”, aldus Van Besien. Dat het stadsbestuur zijn plannen van de nieuwe ISVAG-verbrandingsoven voortzet en geen duidelijk statement maakt tegen kernenergie, ziet Groen alvast als weinig hoopgevende signalen.

LEES OOK. Groen, PVDA en CD&V richten hun pijlen op socialisten op eerste gemeenteraad: “Sp.a zou zich moeten schamen”

© Jan Van der Perre

Die kritiek werd gepareerd door sp.a-fractieleidster Yasmine Kherbache. “Net zoals de stad Gent, engageert Antwerpen zich heel duidelijk om de stad tegen 2050 klimaatneutraal te maken. In het bestuursakkoord van Oostende daarentegen staan geen doelstellingen voorop.” Daarmee deelde Kherbache een prik uit aan Groen dat in Oostende mee bestuurt onder burgemeester Bart Tommelein (Open Vld).

Klimaatschepen Tom Meeuws trad zijn partijgenote bij door te stellen dat dit stadsbestuur wel degelijk een ambitieus klimaatbeleid voert. “We hebben concrete en ambitieuze doelstellingen en die staan in de burgemeestersconvenant die de stad heeft ondertekend.”

VIDEO. Hoe verliep de eerste zitting van de nieuwe gemeenteraad? “De schaduw van 26 mei hing in de zaal”

Geen sancties aan spijbelende scholieren

© Jan Van der Perre

De klok naderde genadeloos middernacht toen er nog begonnen moest worden aan de interpellaties vanuit de raad. Daarin speelde het klimaat een hoofdrol. In een eerste tussenkomst vroeg PVDA-raadslid Mie Branders van de raad de expliciete steun aan de brossende scholieren. “Als stad moeten we aan de scholen van het stedelijk onderwijs duidelijk maken dat ze geen sancties mogen opleggen aan scholieren die op donderdag spijbelen voor het klimaat. Als gemeenteraad kunnen we de scholen vragen om creatieve oplossingen te bedenken om met de spijbelaars om te gaan en hen de mogelijkheid te bieden om de gemiste lessen op een ander ogenblik in te halen”, bepleitte Branders.

Dat voorstel viel op een koude steen bij N-VA. “Dat jongeren hun stem laten horen willen wij toejuichen, maar naast het klimaat staat voor ons ook de spijbelproblematiek in de stad hoog op de agenda”, zo stelde Els van Doesburg in haar allereerste tussenkomst in de raad. “Een van de absolute topprioriteiten moet zijn om vroegtijdige schooluitval te bestrijden. Het signaal geven dat spijbelen eigenlijk niet zo erg is, is in die optiek dan ook verkeerd. Wij menen dat de scholieren beter op woensdagmiddag betogen. Daarnaast vinden we ook dat de scholen beter dan de gemeenteraad kunnen inschatten hoe ze met de spijbelaars moeten omgaan.”

Het N-VA-standpunt kreeg volledig bijval van de Vlaams Belang-fractie. “Moeten we nu voor alle nobele initiatieven het recht voorzien om te mogen spijbelen?”, vroeg nieuwbakken raadslid Peggy Pooters zich af. “Dan moeten we het bijvoorbeeld ook steunen wanneer scholieren spijbelen om te gaan betogen tegen onverdoofd slachten.”

“Vele van de jongeren waren al eens op een vrije zondag gaan betogen voor het klimaat. Met 65.000 waren ze, maar ze werden niet gehoord. Net omdat ze vervolgens gingen betogen op een donderdag kregen ze wel de aandacht”, zo wuifde Imade Annouri de argumenten van de vorige sprekers weg.

© Jan Van der Perre

CD&V-fractieleider Nahima Lanjri heeft dan weer heel wat sympathie voor de acties van de jongeren, maar vindt niet dat het aan de gemeenteraad toekomt om de scholen regels op te leggen. “We mogen als gemeenteraad geen paternalistische houding aannemen.”

Die dubbele houding deelt ook schepen van Onderwijs Jinnih Beels (sp.a). “Als schepen en bezorgde moeder van een twaalfjarige hebben schepen Meeuws en ik een delegatie leerlingen ontvangen en hen gefeliciteerd omdat ze creatief omgaan met hun protest en omdat ze bezorgd zijn. Maar we hebben ook te verstaan gegeven dat deze acties beter niet gebeuren tijdens de schooluren. We hebben de jongeren wel voorgesteld om in mei een dag van het klimaat te organiseren”, aldus Beels. “We gaan de motie dan ook niet goedkeuren, ook al hebben we veel sympathie voor de bezorgdheden van de jongeren.”

“Spijbelen is inderdaad een grote problematiek in de stad, maar spijbelen voor het klimaat moet net als een oplossing worden gezien”, argumenteerde Mie Branders (PVDA). “Met hun vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid hebben deze jongeren al meer bereikt dan alle voorgaande acties van volwassenen samen. Als we van de jongeren nu vragen dat ze daarmee stoppen dan bloedt het protest dood.” Al haar argumenten ten spijt kreeg de motie van Mie Branders enkel de steun van haar partij en van Groen.

© Jan Van der Perre

Klimaatbegroting

Een volgend klimaatvoorstel kwam van Ilse Van Dienderen. Het Groen-raadslid diende een motie in om het klimaatplan van de stad voortaan te koppelen aan een klimaatbegroting. “Zo kunnen we strategische, tactische en concrete klimaatdoelstellingen aan een budget koppelen en houden we als gemeenteraad de vinger aan de pols”, redeneerde Van Dienderen. Ze verwees naar de stad Amsterdam die in 2018 al zo’n jaarlijkse klimaatbegroting invoerde.

“Het zal niet de eerste keer zijn dat er gebakken lucht vanuit het noorden komt waaien en gebakken lucht is niet goed voor het klimaat”, repliceerde N-VA-raadslid Kevin Vereecken schamper.

Groen kreeg alvast wel de steun van CD&V. Raadslid Sam Voeten hield en passant nog een pleidooi voor twee CD&V-stokpaardjes: de ontharding van de stad en het invoeren van statiegeld op plastic verpakkingen.

Maar ook deze motie stuitte uiteindelijk op een vriendelijk ‘njet’ van de bevoegde sp.a-schepen, in dit geval Tom Meeuws. “We zijn bezig met een nieuw klimaatplan en er is een proces gaande om de stadsdiensten hier maximaal in te betrekken. Laat ons nu even geen nieuw instrument aandragen alvorens het lopende proces is afgelopen. We kunnen dit wel in alle rust bespreken in de commissies en zien wat er mogelijk is”, stelde klimaatschepen Meeuws voor.

De Groen-motie kreeg enkel de steun van oppositiepartijen PVDA en CD&V. De voltallige Vlaams Belang-fractie had op dit nachtelijk uur de deur van de gemeenteraad al achter zich dicht getrokken.