Brexit: Brits Lagerhuis stuurt May terug naar Brussel om backstop te heronderhandelen

Theresa May in het Brits parlement. © Reuters

Het Britse Lagerhuis heeft zich achter een voorstel geschaard dat premier Theresa May terug naar Brussel stuurt om het vangnet voor de Ierse grens te heronderhandelen.

Het amendement van de Conservatieve backbencher Graham Brady haalde het met 317 stemmen, 301 parlementsleden stemden tegen.

Het Brady-amendement stelt eigenlijk dat het parlement zich achter de deal die Theresa May eerder met de Europese onderhandelaars bereikte kan scharen, op voorwaarde dat de backstop – het vangnet dat grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland moet vermijden – vervangen wordt door “alternatieve regelingen”.

Hoe die alternatieven er dan uitzien, is niet duidelijk. Bedoeling is om de premier terug naar Brussel te sturen met een duidelijk mandaat, in de hoop dat Michel Barnier, Jean-Claude Juncker en co overstag gaan.

De Europese leiders hebben evenwel altijd gezegd dat het echtscheidingsakkoord niet opnieuw onderhandeld kan worden. Dinsdag maakte Europees president Donald Tusk dat opnieuw duidelijk in een reactie. In een mededeling die is gelekt op sociale media wijst Tusk de Britten er wel op dat Europa bereid is een verzoek tot uitstel van de brexit op 29 maart te overwegen.

‘Het terugtrekkingsakkoord is en blijft de beste en enige manier om een geordend vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te verzekeren. De backstop is deel van het terugtrekkingsakkoord, en het terugtrekkingsakkoord staat niet open voor heronderhandelingen’, zo stelt Tusk in een mededeling.

Geen uitstel

Eerder stemde het Lagerhuis heeft tegen het voorstel dat de brexit zou uitstellen tot eind dit jaar, als er voor 26 februari geen akkoord over wordt bereikt in het parlement. Het amendement van Labour-backbencher Yvette Cooper werd aanvankelijk wel kans op slagen toegedicht, maar haalde het uiteindelijk niet.

Ook de amendementen van Labour-leider Jeremy Corbyn, het Schotse parlementslid Ian Blackford en Conservative Dominic Grieve werden weggestemd

‘No deal’-scenario verworpen

Het Lagerhuis steunde met 318 tegen 310 stemmen wel een amendement van het conservatief parlementslid Caroline Spelman dat een vertrek uit de Europese Unie ‘zonder terugtrekkingsakkoord en kader voor de toekomstige relatie’ verwerpt.

De goedkeuring van het amendement wordt aanzien als een nederlaag voor May. Het amendement heeft wel enkel symbolische waarde. Het is niet bindend voor de regering en Spelman gaat ook niet in op de vraag hoe zo’n chaotisch vertrek zonder akkoord vermeden moet worden.

Eerder al wees premier Theresa May erop dat dit scenario enkel vermeden kan worden door een echtscheidingsakkoord met de Europese Unie goed te keuren, of door het brexit-proces helemaal op te doeken en in de Europese Unie te blijven.

Het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie op 29 maart.

Uitstel?

In de mededeling stelt Tusk voorts dat de Europeanen bereid zijn om het ambitieniveau van de politieke verklaring over de toekomstige relaties op te schroeven indien de Britse intenties voor het toekomstige partnerschap zouden evolueren. De Britse premier Theresa May houdt voorlopig vast aan haar ‘rode lijnen’. Ze wil haar land zowel uit de douane-unie als de Europese interne markt halen.

Ook wees Tusk erop dat de Europese leiders bereid zijn om een Brits verzoek tot uitstel van de brexit te overwegen. Ze zouden daarbij wel rekening moeten houden met de redenen en de duur van het eventuele uitstel, alsook met het goede functioneren van de instellingen. Daarmee verwijst de Europese president naar de complicaties die een uitstel zou kunnen hebben op de Europese verkiezingen van eind mei en het aantreden van het nieuwe Europees Parlement begin juli.

De Europese Unie gaat intussen gewoon door met haar eigen ratificatieproces van het echtscheidingsakkoord. Ze blijft zich intussen ook voorbereiden op alle mogelijke scenario’s, inclusief een ongeordend vertrek zonder akkoord op 29 maart.

Partner Content