Drie mannen waarschijnlijk omgekomen door giftige dampen

De politie van de zone Kempenland ontdekte vanmorgen om vier uur in de Kiefhoekstraat in Hechtel-Eksel drie levenloze lichamen in een loods. Dat werd bevestigd aan De Standaard. Er werden geen uiterlijke tekenen van geweld aangetroffen op de lichamen, de mannen zijn heel waarschijnlijk door giftige dampen om het leven gekomen. Dat liet het parket van Limburg weten.

mg, msa

Het was de politiemeldkamer van Eindhoven die als eerste een melding kreeg over de mogelijke overlijdens, waarna de Nederlanders hun Belgische collega's verwittigden. Het gebouw was ingericht als drugslab, bij aankomst zagen agenten bij de openstaande deur een lichaam liggen. Nadien vonden ze nog twee andere lichamen.

Er zijn allerlei deskundigen ter plaatse bezig met het verrichten van een zeer uitgebreid onderzoek, maar het is nog niet duidelijk wat er precies gebeurd is. Er heeft al een eerste uitwendige lijkschouwing plaatsgevonden. Er hing een geur van chemische oorsprong, mogelijk een cyanidegeur.

Het is zeer gevaarlijk voor de politie- en hulpdiensten om de loods te betreden omwille van de aanwezige chemicaliën. Het parket van Limburg stuurde het ClanLab Response Unit (CRU) van de federale politie ter plaatse. De drie lichamen werden vervolgens naar buiten gedragen. Er vond al een eerste uitwendige lijkschouwing plaats. De autopsie wees uit dat er geen uitwendige tekenen van geweld te zien waren.De speurders moeten dus uiterst voorzichtig te werk gaan om de nodige vaststellingen te doen. De mensen van het gerechtelijk lab konden slechts heel even met beschermende kledij het pand binnengaan. Maar er zijn aanwijzingen dat de giftige dampen in het drugslab de dood van de drie mannen veroorzaakt hebben.Over de identiteit van de slachtoffers kon het parket nog niks kwijt. Na de ontdekking trad het hele gerechtelijke apparaat in werking. Er worden metingen van brandweer, analyses door gerechtelijk labo en gespecialiseerde firma’s uitgevoerd om meer duidelijkheid te krijgen over wat er in de loods is gebeurd. De straat is afgesloten en er werd een perimeter ingesteld. 'De politie neemt haar voorzorgen om de plaats zo goed mogelijk te kunnen onderzoeken', zegt Dorien Vanderheiden, persmagistraat van het parket Limburg, afdeling Hasselt. Werknemers van plaatselijke bedrijven kregen wel de toestemming om naar hun werkplek te gaan.