Nell (9) mag niet betogen van haar mama, dus begint ze zelf maar actie voor het klimaat

© BERT DE DEKEN

Haar mama vindt haar te jong om in Brussel te gaan betogen voor het ­klimaat, maar dat houdt de negenjarige Nell niet tegen. Ze start een eigen actie in haar thuisstad Turnhout. Elke dag wandelt Nell van en naar school terwijl ze zwerfvuil opraapt.

Sofie Geusens

Toen haar vier broers en zussen met hun vrienden in de keuken borden aan het maken waren om mee te nemen naar Youth for Climate op donderdag, begon het ook bij Nell te kriebelen. Maar dat was buiten mama Greet gerekend. “Ze is toch te jong om rond te lopen in Brussel?”

© BERT DE DEKEN

Geen probleem voor Nell. “Ik heb gewoon een sandwichbord gemaakt en twee slogans verzonnen. Die draag ik nu elke dag als ik naar school wandel”, vertelt ze. “En onderweg raap ik zwerfvuil op. Tijdens de eerste wandeling gisteren was de vuilniszak al vol na 200 meter.”

Veel van haar vrienden zijn nog niet op de kar gesprongen, maar dat verwacht Nell ook niet meteen. “Ik hoor van veel mensen dat we nog niet moeten panikeren, maar ik wil vooral mensen uitleggen dat we wel iets moeten doen voor het klimaat.”

Dat doet ze niet alleen op straat, maar ook via haar Facebookpagina Kids for Climate. “Zo kan het wat aandacht krijgen en misschien moedigt het mensen aan om ook hun acties te delen op sociale media.” Dat Anuna De Wever nog op school zit en toch zoiets groots kan organiseren, vindt Nell erg “cool”. Ze hoopt zelf jong en oud te inspireren.

Dat activisme heeft ze van geen vreemden. De hele familie Verstraelen probeert duurzaam te leven. “We nemen allemaal zo veel mogelijk de fiets, doen op tijd de lichten uit en letten op ons waterverbruik. We zijn zelfs bijna allemaal vegetariër, alleen papa en mijn zus doen nog niet mee.”

Morgen, als haar broers en zussen weer naar Brussel trekken, zal Nell niet stilzitten. “We gaan met heel de school een eigen klimaatmars organiseren in het centrum van Turnhout. Zo kan ik ook eens gaan betogen.” En dat is waarschijnlijk ook wat gezelliger dan in je eentje rondlopen met een vuilniszak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer