Direct naar artikelinhoud
Jihadisme

"Dit verdient niemand": oma’s en psychologen vragen dat ook IS-moeders naar België mogen komen

Fatiha, moeder en schoonmoeder van twee IS-weduwes, en grootmoeder van zes van de kinderen in Koerdische kampen.Beeld Aurélie Geurts

Elf oma’s van kinderen van vrouwelijke Belgische IS-leden doen in een brief aan minister Maggie De Block (Open Vld) en haar partijvoorzitter Gwendolyn Rutten een dramatische oproep om samen met hun kleinkinderen ook hun dochters uit Syrië terug te halen. Ze krijgen steun van enkele kinderpsychologen. Zij waarschuwen voor levenslange trauma’s als de kinderen abrupt van de moeder gescheiden worden.

“Het moment van de scheiding waarbij een moeder haar baby, peuter of kleuter zal moeten afgeven, wetende dat ze die waarschijnlijk niet meer zal terugzien, wordt een onherstelbaar psychologisch drama”, schrijven ze. De brief is een reactie op recente verklaringen van minister De Block en Open Vld-voorzitter Rutten dat de regering enkel maar de kinderen zal repatriëren. De Belgische staat probeert zich zelfs via juridische weg van een rechterlijke verplichting te ontdoen om twee IS-vrouwen terug te halen.

De dochters en kleinkinderen van de oma’s bevinden zich hoofdzakelijk in twee Koerdische kampen in Noord-Syrië, Al-Hol en Al-Roj. Een terugkeer van hun dochters noemen ze niet enkel noodzakelijk opdat ze hier “hun verdiende straf kunnen uitzitten” maar ook voor het psychisch welzijn van de kleintjes. “Door voor onze dochters geen gerechtigheid en rechtspraak te laten gelden, geen rechtzetting en herstel toe te laten, zal het voor ons nooit stoppen en nooit kunnen worden afgesloten”, schrijven onder meer Malika Maalmi, Fatiha Lakjaa, Samira Laakel en Suzanne Anciaux. “Dit verdienen onze kinderen en kleinkinderen niet, dit verdienen wij niet, dit verdient niemand.”

‘Het moment van de scheiding wordt een onherstelbaar psychologisch drama’
Grootmoeders in brief aan minister De Block

Emotioneel kwetsbaar

Kinderpsycholoog en co-ondertekenaar Gerrit Loots (VUB) steunt de grootouders, en benadrukt het belang van hechting tussen jonge kinderen en hun moeders voor het latere leven. “Dit geldt des te meer voor deze kinderen, die emotioneel kwetsbaar zijn voor traumatiserende situaties”, stelt hij, en geeft als voorbeeld de intense bombardementen op Raqqa die ze samen doorstonden. “De terugreis dreigt voor deze kinderen een onherstelbare hel te worden”, waarschuwt hij, mochten ze plots in handen van onbekenden terechtkomen.

Lees ook: “Moeten we uit schrik voor de publieke opinie dan maar de rechten van kinderen overboord kieperen?”

In de Koerdische detentiekampen zitten momenteel 26 kinderen van Belgische moeders. 

De Block houdt been stijf

Minister van Volksgezondheid, Asiel en Migratie De Block zegt in een reactie, ook namens Gwendolyn Rutten, begrip te hebben voor de brief en de bezorgdheden. “Maar als minister heb ik ook oog voor het leed van de vele slachtoffers van het IS-geweld en de vraag van de publieke opinie om onze samenleving hiertegen te beschermen.”

De Block wijst erop dat de regering al eind 2017 afsprak om jonge kinderen niet te straffen voor de wandaden van hun ouders. “Zij kozen niet voor IS. We zullen hen hier opvangen en begeleiden, zodat ze kunnen opgroeien tot vrije en zelfstandige mensen.”

‘We vinden niet dat we verplicht kunnen worden de moeders ook terug te halen. Onze solidariteit kent grenzen’
Maggie De Block en Gwendolyn Rutten (Open Vld)

De ouders daarentegen hebben zelf bewust beslist ons land de rug toe te keren en er zelfs tegen te gaan vechten, soms meermaals, stipt De Block aan. “Daarom vinden we niet dat we verplicht kunnen worden hen ook terug te halen. Onze solidariteit kent grenzen. De vrijheid die je in ons land geniet om zelf keuzes te maken, betekent ook dat je verantwoordelijkheid draagt voor de gevolgen van die keuzes. Dat is een streng, rechtvaardig en rechtlijnig beleid dat we voeren.”