Direct naar artikelinhoud
Dambreuk Brazilië

Dodental na dambreuk Brazilië en verwoestende modderstroom blijft oplopen

Hulpdiensten zoeken naar slachtoffers na de dambreuk in Brazilië.Beeld AFP

Het dodental na de dambreuk in Brazilië vorige week is opgelopen tot 84. Er worden nog 276 mensen vermist. Een woordvoerder van de brandweer verwacht dat het aantal doden nog verder zal oplopen. De laatste overlevenden waren zaterdagmorgen gevonden.

De dam bij een ijzermijn in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais begaf het vorige week, waardoor delen van het stadje Brumadinho, ten zuiden van Belo Horizonte, overspoeld werden door een stroom van modder en afval. Een gebied zo groot als vierhonderd voetbalvelden is door 12 miljoen kubieke meter modder bedekt.

In het kader van het onderzoek naar de dambreuk in het Braziliaanse Brumadinho zijn gisteren vijf ingenieurs in preventieve hechtenis genomen. Twee van hen werken voor een Duits bedrijf.

Duits keuringsbedrijf

Het parket van de zuidoostelijkste deelstaat Minas Gerais, waar de dambreuk in de ijzerertsmijn Corrego do Feijaro heeft plaatsgevonden, heeft gezegd een operatie te hebben gelanceerd om de “strafrechtelijke verantwoordelijkheid van het bedrijf Vale te evalueren”. De vijf ingenieurs zijn in de loop van de ochtend gearresteerd. Twee in Sao Paulo en drie andere in Belo Horizonte, de hoofdstad van Minas Gerais.

Volgens het parket zijn die drie werknemers van het mijnbouwconcern Vale en zijn ze “rechtstreeks betrokken” in het verlenen van “licenties” om de mijn uit te baten. De twee andere werken voor het Duitse keuringsbedrijf TÜV SÜD. Dit heeft in september een certificaat dat de dam stabiel was uitgevaardigd.

Een reddingswerker in Minas Gerais, Brazilië.Beeld AFP

De preventieve hechtenis duurt tot dertig dagen. Het parket zal naar eigen zeggen alle vijf verhoren en heeft doorzoekingsbevelen uitgevaardigd. De balans van de tragedie is ondertussen opgelopen tot minstens 84 doden en 276 vermisten.

In november 2015 had een vergelijkbare ramp plaats, eveneens in Minas Gerais, toen een dam instortte en er ‘25.000 olympische zwembaden vol giftig slib’ vrijkwamen. Er waren destijds 19 doden te betreuren, naast de enorme ravage en vervuiling van rivieren.