Videospeler inladen...

Advocatendossier aanslag Joods Museum gestolen uit kantoor advocaat burgerlijke partij: "We mogen niet bang zijn"

Het advocatendossier van de aanslag op het Joods Museum is gisterenavond gestolen uit het kantoor van advocaat Vincent Lurquin. Lurquin verdedigt op het proces-Nemmouche een van de burgerlijke partijen. De dader(s) hebben ook een namaakkalasjnikov en een baseballknuppel achtergelaten. "We mogen niet bang zijn", zegt Lurquin. "Het proces moet sereen doorgaan, anders winnen ze."

Gisterenavond is er via het keldergat ingebroken in het kantoor van advocaat Vincent Lurquin in Sint-Agatha-Berchem. Twee dossiers en een computer konden gestolen worden. Eén van die dossiers is het advocatendossier over de aanslag op het Joods Museum. Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer staan op dit moment voor het Brusselse assisenhof terecht voor die aanslag. Lurquin staat op het proces een vrouw bij die in het museum was op het moment van de feiten en de schoten gehoord heeft. In een advocatendossier zitten de stukken die de advocaat nodig heeft voor zijn voorbereiding: zijn eigen nota's, papieren die op de zitting worden uitgedeeld ...

Het tweede advocatendossier gaat over Abdelkader Belliraj. Belliraj bekende in 2008 in Marokko zes moorden, waaronder die op dokter Joseph Wybran. Wybran werd in 1989 op klaarlichte dag doodgeschoten aan het Erasmusziekenhuis in Brussel (later heeft hij wel weer ontkend). Hij was op dat moment ook hoofd van het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België. In Marokko werd Belliraj - onder meer voor die feiten - veroordeeld tot levenslang. Lurquin was de advocaat van Belliraj.

Op zijn bureau heeft de advocaat bovendien een baseballknuppel en een namaakkalasjnikov gevonden. Het Brusselse parket is een onderzoek gestart naar diefstal en bedreigingen. De politie probeert de dader(s) nu te identificeren.

Link met proces-Nemmouche?

"Alles wijst erop dat dit geen gewone inbraak is", benadrukt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket. "De advocaat verdedigt een van de burgerlijke partijen op het proces-Nemmouche. De politie zit op deze zaak en zij voeren verschillende onderzoeksdaden uit, waaronder een sporenonderzoek in het kantoor. Op dit ogenblik is er nog geen verdachte, maar alles wordt in het werk gesteld om de dader of daders te identificeren en te vatten."

Alles wijst erop dat dit geen gewone inbraak is

Ine Van Wymersch - woordvoerder Brussels parket

Normaal gezien zullen er geen gevolgen zijn voor het proces zelf.

Lurquin: "We mogen niet bang zijn"

"We mogen niet bang zijn", zegt advocaat Vincent Lurquin in een eerste reactie. "Het is natuurlijk schrikken als je een replica van het moordwapen op dit proces ziet liggen op je bureau. De boodschap was heel duidelijk: ze willen dat we stoppen. Maar we gaan niet stoppen, dat is de boodschap die wij willen geven. Het proces moet sereen doorgaan, zonder vrees. Deze bedreiging mag geen invloed hebben op het proces, niet op ons, maar ook niet op de jury. Anders winnen ze. Dat wil ik niet."

We mogen niet bang zijn. Het proces moet sereen doorgaan

Vincent Lurquin - betrokken advocaat

Op het proces heeft ook het Openbaar Ministerie even het woord genomen over het incident. De procureur roept net als Lurquin op tot sereniteit. "Uiteraard is dat niet aangenaam. We gaan vanmiddag een vergadering houden over wat er gebeurd is en welke maatregelen we moeten nemen voor het verdere verloop van het proces. Ik hoor van verschillende advocaten dat ze dit heel serieus nemen. Laat de specialisten nu hun werk doen. Maar ik zie niet in wat dit zou veranderen aan het proces, laten we sereen verder doen." Extra veiligheidsmaatregelen worden er uiteindelijk niet genomen. Dat meldt het Crisiscentrum. Voor het proces blijft wel terreurniveau drie van kracht, dus in en rond het Justitiepaleis zijn er al strenge veiligheidsmaatregelen. Er zou wel overwogen zijn om een aantal mensen individuele bescherming te geven, maar er zou uiteindelijk dan toch beslist zijn om dat niet te doen.

In de wandelgangen van het assisenproces valt te horen dat de juryleden erg geschrokken zijn door wat er gebeurd is en zich zorgen maken over hun veiligheid. Assisenvoorzitter Laurence Massart probeerde bij de hervatting van het proces de jury alvast gerust te stellen. "Ik wil jullie geruststellen: alles is sereen."

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen