Direct naar artikelinhoud
Diefstal

Dossier van Mehdi Nemmouche gestolen uit advocatenkantoor: dieven laten valse kalasjnikov achter

Meester Vincent Lurquin.Beeld BELGA

Onbekenden hebben een deel van het dossier van de aanslag op het Joods Museum gestolen van advocaat Vincent Lurquin, die een slachtoffer verdedigt. De dieven lieten op zijn bureau een baseballknuppel en een replica van een kalasjnikov achter. Ook werd een laptop en een tweede dossier gestolen.

Meester Lurquin verdedigt een vrouw die aanwezig was in het museum toen moslimterrorist Mehdi Nemmouche er 4 mensen neerschoot. Eén of meerdere dieven wisten zijn kantoor binnen te dringen en delen van het dossier-Nemmouche te ontvreemden. Het zou weliswaar niet gaan om een kopie van het complete dossier, maar om een kopie van een aantal dossierstukken. Zo zou de diefstal dan ook geen impact hebben op de rechtszaak die loopt.

Het feit dat een knuppel en een valse kalasjnikov zijn achtergelaten wijst volgens het parket op een concrete bedreiging. Ook zouden de dieven doelbewust gezocht hebben naar het dossier, maar wil dat niet zeggen dat de daders zelf gelinkt kunnen worden aan Nemmouche.

Het feit dat een knuppel en een valse kalasjnikov zijn achtergelaten wijst volgens het parket op een concrete bedreiging

Verder wisten de dieven een tweede dossier te ontvreemden. Persagentschap Belga vernam uit goede bron dat het wederom om een terreurdossier gaat, namelijk het dossier rond Abdelkader Belliraj, de Belgisch-Marokkaanse informant van de Staatsveiligheid die in Marokko tot een levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld voor terrorisme. Meester Lurquin treedt in dat dossier op als advocaat van Belliraj.

Er is voorlopig geen spoor naar de daders. Ook is onduidelijk wat de waarde is van de dossiers voor de daders.