Dossier-Nemmouche gestolen bij advocaat: lijkt op bedreiging

Nemmouche tijdens het proces (man in het geel).© Palix

Het volledige dossier van Mehdi Nemmouche, de verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, is gestolen uit het kantoor van advocaat Vincent Lurquin.

me

De advocaat staat op het proces-Nemmouche Clara Billeke Villalobos bij, een vrouw die tijdens de aanslag in het museum aanwezig was.

De overval had dinsdag plaats in het kantoor van de raadsheer in Sint-Agatha-Berchem. Daar werden zijn laptop met een digitale kopie van het dossier van Nemmouche, evenals de papieren versie ontvreemd. Op de laptop stond ook nog een ander dossier.

Het is een bijzonder bizarre diefstal want inbrekers zouden ook een replica van een Kalasjnikov-machinegeweer en een honkbalknuppel hebben achtergelaten. Dat lijkt op een bedreiging.

Het parket van Brussel is een gerechtelijk onderzoek gestart naar de inbraak en bedreigingen aan het adres van de advocaat.

Op het lopende assisenproces tegen Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer heeft de diefstal geen invloed. Elk van de meer dan 20 advocaten die op het proces aanwezig zijn heeft een kopie van het gerechtelijk dossier.

Voor de privacy van een aantal mensen die in het dossier bij naam genoemd worden, onder anderen de terreurspeurders en een aantal getuigen, is de diefstal wel vervelend.