Amerikaanse inlichtingendiensten halen buitenlandbeleid Trump volledig onderuit

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben dinsdag voor het Congres verklaringen afgelegd die president Trump volledig tegenspreken. Zowel FBI-directeur Christopher Wray, CIA-directeur Gina Haspel als Dan Coats, de Director of National Intelligence, wisten te vertellen dat de kans dat Noord-Korea zijn kernarsenaal zal ontmantelen miniem is. Verder vormt de Islamitische Staat in het Midden-Oosten nog zeker een bedreiging en werkt het Iran-akkoord wel degelijk.

Over de crisis aan de Amerikaans-Mexicaanse grens spraken ze zich niet uit. President Trump wil daar op korte termijn ‘een nationale noodsituatie’ uitroepen, indien hij geen geld krijgt om er een muur te bouwen.

Hun analyse staat in scherp contrast met de eenzijdige focus van Trump op de problemen aan de zuidelijke grens van de Verenigde Staten. Die vormen volgens de president de belangrijkste bedreiging voor het land.

De drie toplui van de inlichtingendiensten gaven voor het Congres duiding bij hun jaarlijkse “Worldwide Threat Assessment”. Naast de voormelde problematiek haalden de drie ook nog de dreiging van Chinese cyberspionage aan. Samen met de bedreiging van Russische campagnes om westerse democratieën te ondermijnen.

Noord-Korea

Vooral de situatie in Noord-Korea baart de veiligheidsdiensten zorgen. Volgens Dan Coats blijft de activiteit ginds onverenigbaar met de notie van ‘totale ontwapening’. Ook heeft het land jarenlang zijn kernactiviteiten geminimaliseerd, een situatie die tot op vandaag voortduurt. “Als gevolg daarvan is de situatie die een jaar geleden bestond vandaag nog steeds dezelfde”, staat in het rapport te lezen. Maar volgens president Trump vormt Noord-Korea niet langer een bedreiging wat betreft kernwapens. Een tweede topontmoeting tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is in de maak, maar data zijn nog niet bekend.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1090575400298790912

Iran

Nog volgens de veiligheidsdiensten respecteert Iran het kernakkoord dat het sloot met de VS en andere westerse landen. Dat heeft de kerndreiging vanuit de Islamitische Republiek op zijn minst tijdelijk gereduceerd. In mei vorig jaar had Trump aangekondigd de Verenigde Staten uit het Iran-akkoord terug te trekken. Hij noemde het een ‘verschrikkelijk slechte overeenkomst’, die Iran er niet van zou weerhouden kernwapens te ontwikkelen.

Rusland en China

Het rapport verwijst ook naar de toenemende dreiging vanuit China en Rusland.

“Zowel Beijing als Moskou investeren grote bedragen in de wedloop om technologische en militaire heerschappij, die de 21ste eeuw zal beslissen. Beide landen zitten daarbij op dezelfde lijn en dat voor het eerst sinds midden jaren 1950.”

Het rapport maakt tenslotte een speciale melding van de Russische cyberaanval-capaciteit. “Moskou beschikt nu over de mogelijkheden om tijdens een crisis Amerikaanse burger- en militaire infrastructuren te ontwrichten en te beschadigen.”

Meer