© Shutterstock

Zo smaakt een goedkoop wijntje beter

Heb je voor een etentje met vrienden niet in een dure wijn geïnvesteerd, dan kan je een goedkope fles alsnog opwaarderen. Presenteer er wat kaas bij en de smaak van de wijn verbetert. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het centrum voor smaak- en eetpatronen in het Franse Dijon, verschenen in het vakblad Food Science.

vwh

Onderzoekers, verbonden aan het centrum, vroegen aan 31 wijnkenners om vier verschillende wijnen en kazen te proeven. Daarna mochten ze aangeven in welke mate ze van de tasting hadden genoten. Wat blijkt? Alle geproefde wijntjes smaakten beter dankzij de kaas.

De wijnkenners proefden een zoete Pacherenc, een droge Sancerre, een volle Bourgogne en fruitige Madiran. Die wijnen werden gecombineerd met een zachte en harde kaas: Epoisses en Comte, een blauwe Roquefort en geitenkaas Crottin de Chavignol. Maar voor welke wijn of kaas je ook kiest het maakt niets uit.

© Shutterstock

“Het aroma van elke wijn zal hoe dan ook beter tot zijn recht komen in combinatie met eender welke kaas”, zegt hoofdonderzoekster Mara Galmarini. De reden hiervoor is simpel. Kaas helpt de tannines in wijn te onderdrukken, een stof waarvan je een droog gevoel in de mond kan krijgen. Onze conclusie: laat die kaas en wijnavond maar komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer