Direct naar artikelinhoud
Economie

Video waarin Rutger Bregman uithaalt naar miljonairs gaat wereld rond: “Al de rest is bullshit”

Rutger Bregman.Beeld SPA

De Nederlandse historicus en auteur Rutger Bregman haalde afgelopen vrijdag uit naar miljonairs die hun belastingen niet betalen. Tijdens een panelgesprek op het Wereld Economisch Forum in Davos zei hij: “Belastingen, belastingen, belastingen, al de rest is bullshit.”

Bregman staat vooral bekend om zijn boek Utopia voor realisten waarin hij pleit voor een universeel basisinkomen voor iedereen, een werkweek van 15 uur en open grenzen in de hele wereld. In een video die nu meer dan 10.000 keer gedeeld is, richt Bregman zich tot de aanwezigen en benadrukt hij dat rijke mensen hun belastingen moeten betalen. “Alleen zo kan er meer gelijkheid zijn.” Het viel hem op dat 1.500 mensen met hun privéjets naar Davos vliegen om David Attenborough over klimaatverandering te horen praten maar dat niemand praat over belastingverhoging voor de rijken.

“Ik hoor mensen praten over participatie, rechtvaardigheid, gelijkheid en transparantie maar bijna niemand praat over het echte probleem van belastingontduiking, over de rijken die hun deel niet betalen. Alsof je naar een congres van brandweermannen gaat en dat niemand over water mag praten.”

‘Bijna niemand praat over het echte probleem van belastingontduiking, over de rijken die hun deel niet betalen’
Rutger Bergman, een Nederlandse historicus en auteur

Bregman verwijst naar het beleid van Amerika tijdens de jaren 50 om argumenten van zakenmannen zoals Michael Dell af te keuren. Volgens Dell is een economie met een hoge persoonlijke belasting niet succesvol.