Direct naar artikelinhoud
Libië

Prins Laurent eist van premier om 50 miljoen euro van Libië terug te vorderen

Premier Michel en prins Laurent.Beeld photonews

In een rechtstreekse brief aan premier Charles Michel (MR) stelt prins Laurent dat de Belgische regering “in gebreke” blijft. In één ruk beschuldigt hij minister Reynders van “discriminatie”. Dat bericht Le Vif/L’Express.

Alles draait rond Laurents ter ziele gegane vzw Global Sustainable Development Trust (GSDT). De vzw had in 2008 een contract afgesloten met de Libische overheid om de kust te ‘herbebossen’. Later zegde Libië deze overeenkomst echter eenzijdig op, waardoor de vzw gedwongen werd in vereffening te gaan.

De Libische overheid werd in 2014 al veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding, maar tot op de dag van vandaag heeft de prins daar nog geen cent van gezien.

Ongezien manoeuvre

Daarom opteert Laurent nu voor een nog nooit eerder vertoonde demarche. Nooit eerder richtte een lid van de koninklijke familie zich op dergelijke manier tot een federale regeringsleider. De prins vangt zijn brief dan ook als volgt aan: “Het is op een uitzonderlijke manier dat ik me rechtstreeks tot u wend, maar het zijn dan ook uitzonderlijke omstandigheden die me hiertoe dwingen.”

Laurent eist dat de regering hem helpt om de schadevergoeding, die ondertussen tot 50 miljoen euro opgelopen is, terug te krijgen. Ofwel door druk uit te oefenen op de Libische regering, ofwel via het vrijgeven van de bevroren Libische tegoeden in België.

‘Het is op een uitzonderlijke manier dat ik me rechtstreeks tot u wend, maar het zijn dan ook uitzonderlijke omstandigheden die me hiertoe dwingen’

Op aandringen van de VN-veiligheidsraad bevroor de Belgische regering in 2011 namelijk zo’n 12,8 miljard euro aan Libische tegoeden die in ons land geparkeerd stonden. Die miljarden behoren toe aan Libyan Investment Authority (LIA), een soeverein fonds waarmee voormalig president Muanmar Kadhafi de opbrengsten uit petroleum wereldwijd opnieuw wou investeren.

Discriminatie

Volgens de prins is er echter sprake van “discriminatie”, aangezien zijn ter ziele gegane vzw niet geholpen kan worden, terwijl minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wel in de bres sprong voor andere Belgische schuldeisers van het Libische regime, zoals FN Herstal en CK Technology, beiden actief in de wapensector.

Volgens Laurent heeft Reynders hierover gelogen toen hij “elke tussenkomst ten voordele van andere Belgische ondernemingen ontkende”.

Voorts heeft de prins het ook over “een ongeziene en illegale inmenging van een Belgisch en Europees regeringslid in een gerechtelijke procedure”.

Het tijdstip van de publicatie van deze brief laat weinig aan de verbeelding over. Op dit moment lopen er hoorzittingen in het parlement over de vrijgave van bepaalde interesten van deze bevroren Libische tegoeden. Er zou tussen 2012 en 2017 namelijk 1,5 miljard vrijgegeven zijn, waarvoor België zelfs door de VN op de vingers werd getikt.

“De wet is voor iedereen gelijk”

In een reactie aan VRT NWS liet premier Michel weten dat zijn regering hier niet in tussen kan komen. Er is namelijk geen rechtsgrond voor. “De VN-resoluties en de Europese verordening over de Libische sancties bepalen uitdrukkelijk dat alleen vonnissen die vóór de bovengenoemde resoluties zijn uitgesproken, mogen worden uitgevoerd op fondsen die onder VN-sancties vallen. Helaas is dit niet het geval bij de rechterlijke beslissingen die u noemt.”

De premier wordt hierin bijgetreden door de Europese Commissie.  “De eerste minister wenst bijgevolg te herinneren aan het beginsel van de scheiding der machten en het beginsel van de rechtsstaat. De wet is voor iedereen gelijk. Het zijn de rechtbanken die de wet toepassen.”