Tachtig bewoners van Limburgs woonzorgcentrum in quarantaine door uitbraak norovirus

Bezoekers worden gewaarschuwd het woonzorgcentrum niet te betreden. © JEFFREY GAENS

Tachtig bewoners van woonzorgcentrum ‘t Kempken in Dilsen-Stokkem zijn door een uitbraak van het norovirus in quarantaine geplaatst. Die beslissing werd dinsdag al genomen, nadat twintig bewoners bleken te kampen met symptomen van een buikgriep. Voorlopig mogen enkel artsen en zorgpersoneel het woonzorgcentrum bezoeken.

pvm

De problemen begonnen vrijdag, toen enkele bewoners ziek werden. Zondag werd na onderzoek van afgenomen stalen duidelijk dat het om zeer besmettelijke buikgriep ging. ‘De directie van woonzorgcentrum ‘t Kempken zag zich genoodzaakt maatregelen te nemen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Bezoek is niet toegelaten, zodat alle aandacht naar infectiepreventie en naar de bewoners zelf kan gaan’, vervolgt Vandeweerd.

‘De oorsprong van zo’n virus is moeilijk te achterhalen, omdat in het centrum veel volk over de vloer komt. De bewoners die als eersten getroffen werden, een groep van tien mensen, zijn intussen aan de beterhand. We gaan ervan uit dat de genomen maatregelen voldoende zijn om deze situatie snel te keren zodat alles weer zijn normale gang kan gaan.’

Niemand moest naar het ziekenhuis. De getroffen bewoners kregen ter plaatse de nodige zorgen. ‘We hebben de familieleden van de rusthuisbewoners de afgelopen dagen snel en duidelijk geïnformeerd. Naast het verbod op externe bezoekers zijn ook de groepsactiviteiten geschrapt’, voegt schepen Ingrid Erlingen (SP.A) eraan toe. Als er geen nieuwe gevallen opduiken, kan de quarantaine mogelijk komend weekend worden opgeheven.