Direct naar artikelinhoud
Venezuela

Venezolanen leggen land plat uit protest tegen president Maduro

Een demonstrant van de oppositie zwaait met een Venezolaanse vlag tijdens een betoging tegen president Nicolás Maduro in Caracas.Beeld AFP

Tienduizenden Venezolaanse arbeiders, artsen en zakenmannen lieten gisteren om 12 uur lokale tijd het werk vallen en legden het land twee uur lang plat om de druk op president Nicolás Maduro te verhogen. In duizenden steden en dorpen gingen aanhangers van de oppositie met vlaggen de straat op, zongen het volkslied en eisten zijn vertrek.

Het was de eerste grote demonstratie sinds oppositieleider Juan Guaidó zichzelf vorige week uitriep tot interim-president. Sindsdien zijn er volgens de Verenigde Naties zeker 40 mensen omgekomen en 850 gearresteerd. Maar waar geweld de Venezolanen eerder murw had gekregen, schrokken zij er nu niet meer voor terug om te demonstreren. “Ik ga naar buiten, nu meer dan ooit”, zei de 63-jarige Sobeia Gonzalez tegen persbureau AP. “We hebben er veel meer vertrouwen in dat deze regering niet veel tijd meer heeft.”

“Wij blijven op straat komen”, zei Guaidó tegen studenten, toen hij onverwacht opdook bij de Centrale Universiteit van Venezuela, in de hoofdstad Caracas. “Niet alleen uit protest tegen de crisis waarin we allemaal leven, niet alleen omdat het zo slecht gaat, maar ook voor onze toekomst.”

Maduro liet weten helemaal niet van plan te zijn op te stappen: hij wil pas nieuwe presidentsverkiezingen uitschrijven als zijn ambtstermijn in 2025 verloopt. Wel toonde hij zich voor het eerst bereid tot overleg met de oppositie en gaat hij akkoord met vervroegde parlementsverkiezingen, zo zei hij in een interview met het Russische persbureau RIA. Bij onderhandelingen zouden landen als Mexico, Uruguay, Bolivia, het Vaticaan en Rusland volgens Maduro kunnen bemiddelen.

Maduro liet weten helemaal niet van plan te zijn op te stappen: hij wil pas nieuwe presidentsverkiezingen uitschrijven als zijn ambtstermijn in 2025 verloopt

De onrust is ondertussen uitgedraaid op een grotere geopolitieke impasse, omdat Maduro de Verenigde Staten ervan beschuldigt een coup te willen plegen: zij hebben Guaidó vorige week direct erkend als rechtmatige president van het land en kondigden deze week sancties af tegen het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA, waardoor de Amerikaanse olie-invoer goeddeels tot stilstand zal komen. Tegelijkertijd blijven Venezolaanse bondgenoten Rusland en China vierkant achter president Maduro staan.

‘Geen Vietnam in Latijns-Amerika’

Maduro publiceerde gisteren een video waarin het Amerikaanse volk werd opgeroepen hem te steunen als rechtmatige leider van Venezuela en op te staan tegen president Trump. Ook waarschuwde hij tegen elke Amerikaanse militaire interventie. “We zullen geen Vietnam toestaan in Latijns-Amerika”, zei Maduro. “Als het doel van de Verenigde Staten is om binnen te vallen, zullen zij een Vietnam krijgen dat erger is dan zij zich kunnen voorstellen.”

Op de video stond hij bij zijn militairen. De afgelopen week zond de staatstelevisie bijna dagelijks beelden uit van Maduro die militaire trainingen bijwoonde. Blijkbaar wil de president laten zien dat hij nog steeds de steun heeft van de strijdkrachten.

Het conflict tussen Maduro en Guaidó werd dinsdag verder op scherp gezet toen het hooggerechtshof, dat wordt bemand door Maduro-loyalisten, Guaidó verbood het land te verlaten. De openbare aanklager Tarek William Saab, ook een bondgenoot van Maduro, is een strafrechtelijk onderzoek tegen Guaidó begonnen, omdat hij mogelijk “de vrede in de republiek heeft geschaad”. Tot het onderzoek is afgerond mag Guaidó niet naar het buitenland reizen, en zijn zijn bankrekeningen bevroren.

Maduro heeft het tot nu toe nog niet aangedurfd, voornamelijk vanwege de internationale druk, om Guaidó te arresteren, en het lijkt erop dat hij nu met behulp van de rechterlijke macht probeert om de oppositieleider de mond te snoeren. “Dat is niets nieuws”, reageerde Guaidó. “Het enige antwoord van dit regime is vervolging en repressie.”

‘Het enige antwoord van dit regime is vervolging en repressie’
Juan Guaidó, opppositieleider

De Amerikaanse ambassadeur in Venezuela, Elliott Abrams, zegt zich zorgen te maken om de veiligheid van Guaidó. Hij waarschuwde Maduro dat het ‘extreem dom’ zou zijn om actie tegen de oppositieleider te ondernemen.