Direct naar artikelinhoud
Alcohol

Zwaar drinken leidt tot vicieuze genetische cirkel

Zwaar drinken leidt tot vicieuze genetische cirkel
Beeld ANP XTRA

Wie veel alcohol drinkt, kan een soort vicieuze genetische cirkel triggeren. De overdaad aan alcohol zorgt er namelijk voor dat je DNA verandert, waarna je nog meer zin krijgt in drinken. 

Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Rutgers dat gepubliceerd staat in het vaktijdschrift Alcoholism: Clinical & Experimental Research. "Dit kan mee helpen verklaren waarom alcoholisme zo'n krachtige verslaving is", zegt professor Dipak K. Sarkar, hoofdauteur van de studie. "En wie weet kunnen we dankzij dit onderzoek nieuwe manieren ontwikkelen om die verslaving te behandelen of voorkomen."

De wetenschappers van Rutgers en Yale University School of Medicine hebben twee specifieke genen onderzocht waarvan geweten is dat ze zijn gelinkt aan alcoholmisbruik. Het gaat om PER2, een gen dat een invloed heeft op de biologische klok, en POMC, een gen dat de stress in ons lichaam reguleert. Vervolgens vergeleken de onderzoekers matige, zware en bingedrinkers. Bij die laatste twee zagen ze hoe net die twee genen veranderden. Zo produceerden die genen minder proteïnen. Hoe meer er werd gedronken, hoe groter de impact op de genen.