Direct naar artikelinhoud
Gezondheidszorg

Geen juridische oplossing voor peperduur medicijn van 5-jarig meisje

Geen juridische oplossing voor peperduur medicijn van 5-jarig meisje
Beeld Thinkstock

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft onderzocht of er juridische stappen mogelijk zijn tegen de producent van het peperdure geneesmiddel Vimizim, maar dat blijkt geen optie. Het vijfjarige meisje Valentina uit Leefdaal heeft het medicijn nodig omdat ze lijdt aan het syndroom van Morquio. De Block blijft de producent wel vragen om de prijs te laten zakken, zodat terugbetaling door de overheid mogelijk wordt.

De vijfjarige Valentina neemt het medicijn sinds april vorig jaar, met positieve resultaten. Het werd maandenlang gratis ter beschikking gesteld door producent BioMarin, maar die liet eind vorig jaar weten daarmee te stoppen. Het geneesmiddel kost honderdduizenden euro’s per jaar en wordt niet terugbetaald. De overheid was bereid over te gaan tot terugbetaling, maar dan moest de firma een toegeving doen op de prijs en dat gebeurde niet.

De Block liet eind vorig jaar weten te bekijken welke juridische stappen ze kon ondernemen. Dat is op niets uitgedraaid. “De firma heeft gekozen voor een procedure die geen verplichtingen inhoudt voor de continuïteit van de zorg”, is te horen bij haar kabinet. “Er zijn dus geen mogelijkheden binnen de geneesmiddelenwetgeving.”

Ook naar Europa

De minister blijft wel bij de producent aandringen op een compromis. “Ik stap hier ook mee naar Europa”, zegt ze. “Het statuut van weesgeneesmiddel wordt daar geregeld, daar ligt dan ook de sleutel om dit soort praktijken aan banden te leggen.”

Bij gebrek aan akkoord wordt de gratis behandeling op 1 februari stopgezet. In ons land lijden negen patiënten aan het syndroom van Morquio, maar slechts twee werden behandeld met Vimizim. Bij één van hen werd die behandeling stopgezet na een allergische reactie.

Lees ook dit pakkende verhaal:

Lees ook dit pakkende verhaal:
Beeld Wouter Van Vooren

Een jaar in het spoor van Tuur: de impact van Big Pharma op het leven van een zieke jongen