Videospeler inladen...

Energieprestatiecertificaat (EPC) in een nieuw jasje, wat verandert er?

Het Energieprestatiecertificaat (EPC) is sinds begin dit jaar grondig vernieuwd. De belangrijkste verandering is dat huizen en appartementen voortaan een label en een kleurcode krijgen, vergelijkbaar met elektrische toestellen. "Het grote voordeel is dat je nu in één oogopslag kan zien welke maatregelen je nog kan nemen om je woning energiezuiniger te maken", zegt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD).

Wie zijn huis of appartement verkoopt of verhuurt, moet sinds 2008 een energieprestatiecertificaat (EPC) voorleggen, het gevolg van een Europese richtlijn uit 2002. Het EPC geeft een score aan de energiezuinigheid van een woning of appartement. Sinds begin dit jaar is het EPC grondig vernieuwd, vandaag wordt het officieel voorgesteld.

"De belangrijkste vernieuwing is dat een huis of appartement een label en een kleurcode krijgt, van A tot F, vergelijkbaar met het label voor elektrische toestellen", licht Vlaams minister van Energie Lydia Peeters toe. "A staat voor zeer energiezuinig, F betekent dat er nog heel wat investeringen nodig zijn. Het grote voordeel? Het is simpeler en duidelijker dan het oude EPC, wat meer een technische omschrijving was. In één oogopslag kan je zien wat er al goed is en wat nog verbeterd moet worden."

Een andere nieuwigheid is dat bij het EPC meteen ook concreet advies gegeven wordt over de maatregelen die je kan nemen om dat huis of appartement een hogere score te geven.

Bestaande EPC's zijn tien jaar geldig, wie er al een heeft, hoeft dus geen nieuw EPC aan te vragen. Wie zijn huis of appartement wil verkopen, moet wel een nieuw certificaat laten aanmaken. Dat gebeurt door energiedeskundigen, aangesteld en gecontroleerd door het Vlaams Energie Agentschap (VEA).

"In tien jaar tijd zijn ongeveer 1,1 miljoen EPC's uitgereikt. Sinds begin dit jaar, de invoering van het nieuwe EPC, zijn dat er toch ook al enkele duizenden", zegt Peeters. "In het Vlaams Renovatiepact staat dat tegen 2050 alle woningen een A-label moeten kunnen hebben. Daar zijn we nog lang niet."

Onderstaand filmpje van het Vlaams Energie Agentschap toont hoe het nieuwe EPC werkt.

Energiekaart

Vandaag wordt ook de Energiekaart voorgesteld, die de meest recente cijfers over groene energie in Vlaanderen verzamelt. Je kan er opzoeken hoeveel zonnepanelen en windturbines er zijn in je gemeente en je provincie en in Vlaanderen. Daarnaast vind je er ook terug hoeveel en welke energiecoöperaties er actief zijn in je buurt.

"Wie zelf niet in de mogelijkheid zou zijn om zonnepanelen te leggen, kan via een coöperatie toch zijn steentje bijdragen aan het milieu en een interessant rendement krijgen via een mede-investering in een zonnepark of windturbine. In de Energiekaart zetten we het bestaan van zo’n energieprojecten in de verf", zegt minister Peeters.

Raadpleeg de Energiekaart op energiesparen.be/energiekaart.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen