Direct naar artikelinhoud
Bende van Nijvel

Ook tweede ex-speurder Bende van Nijvel aangehouden: “Denk dat het crimineel milieu schrik krijgt”

Zoekactie in het kanaal van Ronquières in Ittre ivm de Bende van Nijvel.Beeld Photo News

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel is ook François A., een 70-jarig ex-lid van de BOB uit Halle, aangehouden door de onderzoeksrechter in Charleroi. Dat bevestigt het federaal parket. Slachtoffer David Van de Steen reageert “hoopvol maar voorzichtig”. “Er zijn heilige huisjes aan het sneuvelen in het onderzoek naar het onderzoek. Ik denk dat er binnen het crimineel milieu mensen schrik aan het krijgen zijn”, zegt hij.

Vorige week werd de voormalige speurder Philippe V. al aangehouden door de onderzoeksrechter in Charleroi. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een mogelijke manipulatie van het onderzoek rond de vondsten in het kanaal van Ronquières in november 1986. Ook François A. maakte deel uit van die Waalse onderzoekscel en wordt daarvan verdacht.

De 70-jarige man werd gisteravond door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Net als V. wordt hij in verdenking gesteld voor het achterhouden van informatie als lid van een politiedienst en voor deelname aan een vereniging van misdadigers om misdrijven te plegen. 

Voor beiden betekent dat niet dat ze verdacht worden van lidmaatschap van de Bende van Nijvel. De huidige speurders denken dat ze een tipgever hadden, die mogelijk meer weet over de Bende van Nijvel.

‘Misschien komt men via de man op het goede spoor terecht’
David Van de Steen, slachtoffer van de Bende van Nijvel

Duistere contacten

David Van de Steen verloor bij de overval op de Delhaize in Aalst op 9 november 1985, waarbij acht mensen om het leven kwamen, zijn ouders en zijn zus. Samen met zijn advocaat Jef Vermassen reageerde hij al eerder afwijzend op het nieuws dat het onderzoeksteam niet langer geloofde dat ex-rijkswachter Christiaan Bonkoffsky de ‘Reus’ van de Bende was. Bonkoffsky had volgens zijn broer op zijn sterfbed in 2015 gezegd hebben dat hij bij de Bende van Nijvel was.

De voorbije maanden zijn er veel gesprekken geweest tussen de oude en nieuwe speurders, stelt Van de Steen. “De cel-Delta is altijd achter V. blijven staan maar over A. wordt gezegd dat hij duistere contacten had. Ik denk dat er binnen het crimineel milieu mensen schrik aan het krijgen zijn. Misschien komt men via de man op het goede spoor terecht.” Via A. kan mogelijk een link gelegd worden naar Madani Bouhouche en Robert Beijer, de ex-rijkswachters die al eerder genoemd werden in het dossier, en de bende rond De Staercke.

Van de Steen vraagt zich af op basis van welke informatie de piste van manipulatie opnieuw actueel werd. “De piste is niet nieuw en zes, zeven jaar geleden dacht men al de oplossing gevonden te hebben. Ik blijf voorzichtig, we zijn al te veel teleurgesteld geweest.”

Slachtoffer David Van de Steen en zijn advocaat Jef Vermassen.Beeld Photo News