Direct naar artikelinhoud
bobcampagne

Minder dan 2 procent van bestuurders blaast positief tijdens bobcampagne: “Beste resultaat ooit”

Alcoholcontrole tijdens de bobcampagne.Beeld Photo News

1,9 procent van de bestuurders die positief blaast tijdens de bobcampagne: het is beste resultaat ooit. 

Het verkeersinstituut Vias en de politie hebben tijdens de voorbije bobcampagne in de eindejaarsperiode 450.774 bestuurders laten blazen. Hiervan hadden er 8.441 te veel gedronken. Deze bestuurders waren wel betrokken bij 12 procent van alle letselongevallen.

“Mensen hebben de boodschap begrepen dat drinken en rijden niet samengaan”, klinkt het. Vias en de politie nuanceren de cijfers wel want bij een op de acht ongevallen was een betrokken bestuurder onder invloed van alcohol.

Het alcoholslot kan een oplossing zijn: “De toename van uitspraken van het alcoholslot voor bestuurders die gepakt werden met meer dan 1,8 promille of voor recidivisten met meer dan 1,2 promille gaat zeker een impact hebben om de laatste hardnekkige overtreders van gedacht te laten veranderen”, luidt het.

Een jaar geleden blies 2,1 procent nog positief. Toen ging het ook al om een laagterecord. Het slechtste resultaat was er in de winter van 2003 en 2004. Toen had 9,9 procent van de gecontroleerde bestuurders te veel alcohol in het bloed.

Auto met alcoholslot in Brussel.Beeld BELGA