Anuna De Wever: ‘Klimaat niet alleen op politieke agenda gezet, maar ook bij mensen thuis gebracht’

Anuna De Wever en Leo Van Broeck

Het enthousiasme en de vastberadenheid van de klimaatspijbelaars is nog lang niet uitgewerkt. Een nieuw communicatieplatform moet nu, met de hulp van wetenschappers, concrete oplossingen aanreiken. ‘We zijn nog lang niet voldaan’, zegt initiatiefneemster Anuna De Wever.

mg, km

12.500 jongeren stapten donderdag van Brussel-Noord naar Brussel-Zuid op een traject dat beter aangepast is aan de grote massa. Ook in Luik kwamen zo’n 10.000 jongeren op straat. Opnieuw klonk ‘On est plus chaud que le climat’ en ‘What do we want? Climate change! When do we want it? Now!’ luid in de jongerenmassa. Met hun mobilisaties blijven ze de druk op de politici opvoeren.

De jongeren worden sinds vandaag ondersteund door een denktank met klimaat­experts. In dat panel zitten onder meer voormalig vicevoorzitter van het IPCC Jean-Pascal van Ypersele, en Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck. Zij moeten het klimaatdebat objectiveren en aan politici oplossingen aanreiken.

Donderdagmiddag gaven Youth For Climate (YFC) en Van Broeck voor het eerst uitleg.

‘Op vraag van de Belgian Youth For Climate hebben we het initiatief genomen voor een panel’, vertelt Leo Van Broeck, Vlaams bouwmeester, op de persconferentie. ‘We moeten het beleid versterken met onderbouwde adviezen. Het gaat niet alleen over klimaat en de opwarming van de aarde, maar ook over de natuur. We kaderen dat in een breed probleem van ruimtelijke ordening en overbevolking. Met deze expertengroep willen we het beleid helpen.’

Anuna De Wever kondigde aan dat er ‘een communicatieplatform komt vanuit YFC’. ‘Iedereen kan dan ideeën aanreiken.’ Zowel debat voeren is mogelijk, als politieke voorstellen doen of burgerinitiatieven oprichten. ‘We willen zeker voor de verkiezingen naar de politiek gaan met verzamelde ideeën’, aldus De Wever.

Ze benadrukte ook dat de optocht ‘heel goed’ was. ‘Er was iets minder volk dan vorige keer, maar er was ook in Luik een optocht. We gaan blijven gaan’, verzekert De Wever. ‘We hebben klimaat op de agenda gezet van de politiek, maar ook bij de mensen thuis gebracht.’ De initiatiefneemster wil een boost geven aan politici om opnieuw rond de tafel te zitten.

Van Broeck stelt vast dat ‘het klikt’. ‘We merken dat het positief onthaald wordt. De profielen van de experts zijn ook heel divers.’

‘Iets mis met systeem’

Woensdag werden ze in het Vlaams Parlement uitgenodigd, maar dat stelde hen niet gerust. ‘Gisteren zagen we de politici kibbelen en met de vinger naar elkaar wijzen. De discussie is niet meer of we het halen, maar wel welke oplossingen we zullen zoeken voor een beter klimaat’, verklaart Kyra Gantois, mede-oprichtster van Youth For Climate.

De klimaatspijbelaars willen geen excuses meer horen, maar eisen echte antwoorden en maatregelen van de Belgische politici. ‘We hoorden dat we pessimisten zijn, dat we jong en naïef zijn en dat we niet weten hoe het politieke systeem werkt. Maar als het politieke systeem geen zorg draagt voor het klimaat, dan is er iets mis met dat systeem’, zegt Anuna De Wever.

Tussen de vele klimaatspijbelaars zitten enkele diehards, maar ook jongeren die voor het eerst deelnemen aan de klimaatmars op donderdag. Dat doen ze allemaal met dezelfde overtuiging: een gezonder klimaat voor een betere toekomst. ‘Ik mag niet spijbelen van mijn ouders, maar vandaag hadden we geen school dus kon ik wel komen’, vertelt Hanna Rooms uit Antwerpen.

En ook uit Wallonië zijn er opnieuw heel wat leerlingen afgezakt, soms ook voor de eerste keer. ‘De vorige keren had ik het te druk met schoolwerk, maar vanaf nu ga ik proberen te blijven komen. Het is een schitterende actie’, zegt de 17-jarige Titouan uit Rixensart.

Een opvallende deelnemer die er al drie keer bij was, is Isaak Schmitz, steevast verkleed als struik in camouflagekledij. ‘We moeten de bomen, bossen en struiken redden voor de klimaatverandering ze doodt. Ik ben hier nu de derde keer en op onze school zijn ze er soepel in. Tenzij het misschien te lang blijft duren’, zegt Schmitz.