Rutten stuurt Van Biesen naar statutaire commissie na “terug naar Marokko”-rel

De statutaire commissie van Open Vld, het interne deontologische orgaan van de partij, zal zich over de uitspraken van Kamerlid Luk Van Biesen buigen. Dat zegt voorzitster Gwendolyn Rutten na afloop van het partijbestuur maandag. Volgens Rutten zijn de waarden en liberale basisbeginselen geschonden.

© Photo News

Luk Van Biesen ligt opnieuw onder vuur nadat hij zaterdag in een interview met De Morgen zijn beruchte uitspraak over sp.a-collega Meryame Kitir - “dat ze beter terugkeert naar Marokko” - ontkende. “Klopt niet, er was geen vleugje racisme mee gemoeid”, zei Van Biesen. “Ik stel vast dat zijn excuses niet oprecht waren”, reageerde de Limburgse politica en ook bij Open Vld vallen Van Biesens woorden niet in goede aarde.

Voorzitster Rutten vraagt nu dat de interne statutaire commissie zich buigt over de uitspraken. “Een parlementslid is het uithangbord van onze ideologie en dient dus ook onze waarden en principes uit te dragen.”

Als de commissie van oordeel is dat Van Biesen over de schreef is gegaan, kan ze hem een sanctie opleggen. Die kan gaan van een verwittiging of een blaam tot een schorsing of zelfs uitsluiting uit de partij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER